banner-image

Koronavirus krivac za masovna uginuća mačaka na Kipru

Vest o oboljevanju i uginuću hiljade mačaka na Kipru ove godine zainteresovalo je čitav svet.

Simtomi poput groznice, otečenog stomaka i letargije ukazivao je mačiji infektivni peritonitis (FIP), poznato oboljenje uzrokovano mačijim korona virusom.

Međutim, istraživači su se zdali da objasne rast u broju slučajeva obljevanja i uginuća kod mačaka. Danas su istraživači otkrili mogući uzrok – novi mačiji korona virus koji je pozajmio ključnu RNK sekvencu od visoko patogenog psećeg virusa poznatog kao pantropni pseći koronavirus CB/05 (pCCoV) Ovo otkriće objavljeno je 9 novembra kao preprint u „bioRxiv“ i može objasniti pojavu izbijanja ovog oboljenja kod mačaka na Kipru.

Veterinari na Kipru su bili zabrinuti početkom ove godine zbog povećanog broja slučajeva FIP-a, koji nije povezan sa COVID-19 infekcijom i koji ne izaziva oboljenje ljudi. Do jula ove godine u medijima je objavljena cifra od blizu 300 000 uginuća mačaka, dok lokalni veterinari govore da je ova brojka oko 8.000 ugićuća mačaka.

U avgustu ove godine je vlada na Kipru dozvolila za veterinarsku upotrebu lek za lečenje SARS-CoV-2 -molnupiravir, koji sprečava replikaciju korona virusa i čini se da je pokazao efikasnost u lečenju FIP-a.

Istraživači su izvršili sekvenciranje RNK iz abdominalne tečnosti i cerebrospinalne tečnosti obolelih mačaka sa Kipra, gde su otkrili do tada neopisan mačiji korona virus koji su nazvali FCoV-23, koji poseduje deo sekvence RNK psećeg pantropskog korona virusa CB/05 (pCCoV).

Za razliku od drugih intestinalnih korona virusa mačaka, koji se lako prenosi putem fecesa, za FIP korona virus nije utvrđena transmisija između mačaka. Još je nejasno kako se novootkriveni korona virus FCoV-23, iz uzoraka obolelih mačaka od FIP-a na Kipru širi, ali istraživači tvrde da ustanovljenje genetske izmene su dovele do promene vezivanja za receptorski domen, što je doprinelo na širenje novog mačijeg korona virusa i putem fecesa.

Izvor: Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“