banner-image

Agrosmart objavio Priručnik za novinare koji izveštavaju o poljoprivredi

Portal Agrosmart, čiji je izdavač Info centar za ruralni razvoj Agrosmart, objavio je Priručnik za novinare koji izveštavaju o poljoprivredi.

Priručnik je namenjen studentima novinarstva koji su na početku profesionalnog puta, novinarima koji imaju angažman u novinskim redakcijama, odnosno svim novinarima zainteresovanim za teme iz oblasti poljoprivrede.

Poljoprivreda je, navodi se u uvodnom delu, iznimno važna oblast privrede i društva, globalno i na nacionalnom nivou. Ona ne dotiče samo poljoprivredne proizvođače već i one koji rade u podržavajućim sektorima – prehrambenim industrijama, semenskim kompanijama, industriji mineralnih đubriva, mehanizacije, opreme, IT sektoru… Takođe, tiče se donosioca odluka, naučne zajednice, zagovornika ekologije i održivosti i na kraju, svih potrošača, odnosno građana koji su sve više zainteresovani za pitanje porekla hrane, tehnologije proizvodnje i njenog uticaja na životnu sredinu i društvo. Iz novinarskog ugla gledajući, poljoprivreda je nepregledno more tema, nepresušan izvor, vrelo informacija. Pa ipak, poljoprivrednih tema nema dovoljno ni u svetskim ni u domaćim medijima. Razloga za to je više, a dobrim delom leže i u novinarskoj zajednici. Novinare, sem ako nisu specijalizovani za tu oblast, poljoprivreda uglavnom ne zanima u toj meri da bi o njoj učili, a kako bi pokazali da znaju o čemu pišu i kako bi pravilno informisali publiku.

Deo priručnika za agrarne novinare odnosi se na javno dostupne baze podataka koje mogu biti od velike koristi bilo da je reč o svakodnevnom izveštavanju ili analitičkom i istraživačkom novinarstvu u oblasti poljoprivrede. Reč je o desetinama besplatnih baza podataka koje pokrivaju sve sektore poljoprivrede, daju generalije o proizvodnji, tržištu, spoljotrgovinskim kretanjima, firmama u agrobiznisu, sklopljenim poslovima, resursima poput zemljišta, vode, šuma, te o nekretninama, imovini, registrima proizvođača i drugim zabeleškama koje olakšavaju novinarski rad. A budući da je poljoprivreda pogodna, bogata temama i izdašna za izveštavanje i u štampanim i elektronskim i digitalnim medijima, te lako prilagodljiva novim tehnologijama, donosimo i kratak vodič za pokretanje i realizaciju savremenog audio i video formata – podkasta.

Priručnik možete preuzeti ovde: Prirucnik za novinare koji izvestavaju o poljoprivredi Agrosmart

Ili na naslovnoj strani Agrosmarta.

Pripremu i objavljivanje priručnika podržala je Evropska unija.