banner-image

I pored subvencija osigurano samo 15 odsto njiva

 Kako povećati osiguranje u poljoprivredi – o tome se razgovara na „Srpskim danima osiguranja“ na Zlatiboru, jer i pored subvencije države, svega 15 odsto obradivog zemljišta je osigurano. 

Prodaja polisa privatnog zdravstvenog osiguranja u prvoj polovini ove godine, u odnosu na prošlu, porasla je za čak 50 odsto.

Uz obične i superćelijske oluje, tržište osiguranja je stabilno, povećani zahtevi za isplatu šteta isplaćeni, a uplata osiguranja porasla za 16 odsto.

Guvernerka za osiguravače ima dve poruke da se zakon mora poštovati i da fer polisu, nude po što povoljnijoj ceni.

„Pre svega, zbog značaja osiguranja koje nema i neće imati u dogledno vreme konkurenciju, bez obzira na razvoj savremenih tehnologija, za razliku od banaka koje dobijaju konkurenciju u platnim institucijama i raznim platformama“, kaže Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

„Da istaknem da smo kao sektor osiguranja za ovih sedam godina prešli značajan put. Ukupna premija osiguranja tržišta Republike Srbije kao i prosečna premija po glavi stanovnika je povećana za 50 odsto, dok su u istom periodu tehničke rezerve tržišta osiguranja povećane za čak 54 posto i danas dostižu gotovo dve milijarde evra“, kaže Ivana Soković predsednik UO Udruženja osiguravača Srbije.

Od dana korone, veliki zamah ima privatno zdravstveno osiguranje. Poljoprivrednici i dalje teško posežu za polisom. Što je posed veći, veća je i šansa da je osiguran.

„Uslovi koje nudimo su prilično stimulativni jer se premija plaća po ubiranju ploda, ne na početku osiguranja što je inače pravilo“, kaže Zoran Blagojević, direktor Vinerštediše osiguranja.

Za uplatu od 3.000 do 4.500 dinara po hektaru, dobija se pokriće štete do 200.000 dinara. Isplata šteta stalno raste.

„Zadnjih par godina se kreću između 10 i 20 procenata, rastu svake godine. Prognoze su da će sledećih nekoliko godina taj rast biti čak 30 procenata“, kaže Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženje osiguravača Srbije

Samo jedna osiguravajuća kuća je posle superćelijskih oluja, isplatila milijardu dinara odštete.

Izvor:RTS