banner-image

Region u Španiji proizvede žitarica za 2,3 milijarde, jug Irske napravi mleka za 2,4 milijarde

Žitarice i mleko su ključni poljoprivredni proizvodi u EU. Vrednost ukupne proizvodnje žitarica u EU iznosila je 64,4 milijarde evra u 2021. godini, a mleka 58 milijardi evra, a ova dva proizvoda predstavljaju nešto manje od 30 odsto vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje, objavio je Evrostat.

U Kastilji i Leonu najveća vrednost žitarica

Evropska statistika označila je deset regiona, klasifikovanih u drugoj nomenklaturu teritorijalnih jedinica za statistiku (NUTS 2), koji su proizvodili žitarice u vrednosti većoj od milijardu evra u 2021.

Region EU koji je proizveo žitarice sa najvećom vrednošću u 2021. bila je Kastilja i Leon u Španiji (2,3 milijarde evra). Ovo je blisko pratio region Centre -Val de Loire u Francuskoj (2,2 milijarde evra). Među ostalih osam regiona koji su proizvodili žitarice u vrednosti od preko milijardu evra 2021. godine, još četiri su bila u Francuskoj (Šampanj-Arden, Pej de la Loar, Pikardija i Poatu-Šarant), dva u Rumuniji (Sud-Est i Sud – Muntenia), jedan region u Litvaniji (Vidurio ir vakaru Lietuvos regionas) i još jedan region u Španiji (Aragon).

Poljoprivreda u pojedinim regionima bila je posebno orijentisana na proizvodnju žitarica, čak i ako to nisu bili najveći regioni za proizvodnju ovih useva, navodi Eurostat. U četiri regiona vrednost proizvodnje žitarica iznosila je  najmanje 40 odsto vrednosti njihove ukupne poljoprivredne proizvodnje. Među njima su tri bila u Bugarskoj – Severozapaden (53,7%), Severen Tsentralen (47,6%), Severoiztochen (44,5%) i jedan u Francuskoj – Ile de France (42,8%).

U još 17 regiona EU učešće vrednosti žitarica u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji kretalo se između 30 i 40 odsto. U širem smislu, većina ovih regiona je grupisana na istočnoj strani EU, od Bugarske (jedan region) preko Rumunije (dva regiona), Mađarske (četiri regiona), Slovačke (dva regiona), Češke (tri regiona), do Litvanija (jedan region). Međutim, bilo je i regiona u Francuskoj (još dva regiona), Španiji (jedan region) i Danskoj (jedan region) koji su bili relativno fokusirani na proizvodnju žitarica.

Najveću vrednost mleka napravila  je južna Irska

Region koji je proizveo najveću vrednost mleka u 2021. bio je Južni u Irskoj (2,4 milijarde evra), a slede Bretanja u Francuskoj (2,0 milijardi evra) i Lombardija u Italiji (1,8 milijardi evra). Dodatnih pet regiona proizvelo je mleko u vrednosti od najmanje 1 milijardu evra: Pais-de-la-Loire i Basse-Normandie u Francuskoj, Veser-Ems i Schlesvig-Holstein u Nemačkoj i Galiciji u Španiji.

Bilo je i drugih regiona u kojima su mlečni proizvodi i proizvodnja mleka bili ključni vid poljoprivrede, čak i ako nisu bili najveći proizvođači. U osam regiona udeo vrednosti proizvodnje mleka iznosio je najmanje 40 odsto vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u 2021: Frizija u Holandiji (47,3%), Regiao Autonoma dos Acores u Portugalu (46,0%), Franše- Konte u Francuskoj (45,6%), Južni region u Irskoj (43,5%), Salcburg i Vorarlberg u Austriji (po 43,5%), Pohjois-ja Ita-Suomi u Finskoj (42,7%) i Kantabrija u Španiji (41,3%).

S. K.