banner-image

Dodeljeno blizu dva miliona za sertifikaciju i kontrolu kvaliteta hrane

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je danas dodelu ugovora za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje i troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u AP Vojvodini u 2023. godini.

Ugovore je uručio podsekretar Aleksandar Panovski koji je istakao da resorni sekretarijat ovom dodelom završava ciklus programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji AP Vojvodine u organskoj proizvodnji u tekućoj godini.

„Danas dodeljujemo 21 ugovor ukupne vrednosti 986.000 dinara za sufinansiranje kontrole i sertifikacije organske proizvodnje, kao i devet ugovora ukupne vrednosti 896.000 za uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u AP Vojvodini“, izjavio je podsekretar Panovski i podsetio na to da je resorni sekretarijat u ovoj godini opredelio devet miliona dinara za nabavku priključne mehanizacije, mašina i opreme za organsku proizvodnju na teritoriji AP Vojvodine.

Bespovratna sredstva su namenjena za troškove kontrole i sertifikacije proizvoda dobijenih po metodama organske proizvodnje od ovlašćenih organizacija koje izdaju sertifikat za organske proizvode, zatim za izradu elaborata za dobijanje oznake geografskog porekla i laboratorijskih analiza.

Finansirana je i kontrola i sertifikacija poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s geografskim poreklom, koju su u 2022. godini izvršile ovlašćene organizacije, kao i troškovi uvođenje i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane: ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER, CGTM, SRPSKI KVALITET u 2023. godini.

Podsekretar Panovski je najavio da će podrška u oblasti organske proizvodnje biti nastavljena i naredne godine