banner-image

Projekat domaće nauke: Proteini iz insekata kao hrana za živinu

Novosadski Poljoprivredni fakultet od Nove 2024. godine počinje projekat „Unapređenje održivih rešenja razvojem proteina na bazi insekata kao novih opcija za ishranu životinja PRO SUSTAIN”, koji će sprovoditi u Agro kampusu u Temerinu – Nacionalnim istraživačkim obrazovnim centrom inovacionih tehnologija u poljoprivredi.

Suština projekta sastoji se u traženju alternativnog hraniva, gde će proteine zemeniti larve insekata.

Za te potrebe Poljoprivredni fakultet koristiće odgajivačnicu larvi insekata – crva brašnara da bi ispitali mogućnost korišćenja ove hrane u ishrani životinja, konkretno pilića, pošto se u kampusu u Temerinu nalazi Centar za ispitivanje u živinarstvu.

Larve ćemo blanširati, sušiti, mleti, praviti hranu i onda raditi ispitivanje da li je takva hrana bezbedna za ishranu pilića i naposletku tom smesom hraniti ih i pratiti njihov rast, kaže dr Saša Krstović.

Po rečima docenta dr Saše Krstovića sa Departmana za stočarstvo, ideja je da se određeni tehnološki procesi koriste da bi se od larvi insekata dobilo visoko proteinsko hranivo bogato aminokiselinama, koje bi bila zamena za soju, odnosno neke druge tradicionalne izvore proteina, pri čemu će se za ishranu larvi insekata koristiti ostaci iz mlinarske industrije i proizvodi koji nisu prikladni za ishranu životinja ili ih nije moguće koristiti ih u te namene. Na taj način, naglasio je, povezaće se cirkularna ekonomija i dobiti novi oplemenjeni proizvod.

U Temerinu se nalazi Centar za ispitivanje u živinarstvu i tamo će Poljoprivredni fakultet koristiti odgajivačnicu larvi insekata – crva brašnara.

Projekat Poljoprivrednog fakulteta je na konkursu prihvatio i podržao za finansiranje Fond za razvoj nauke Srbije u okviru poziva PRIZMA. Trajaće tri godine i koštaće 300.000 evra – kazao je na jučerašnjoj javnoj raspravi direktor Departmana za stočarstvo docent dr Dejan Beuković. – U timu će biti mladi poljoprivredni inženjeri sa dva departmana, za stočarstvo i za zaštitu bilja. Projekat je privukao pažnju stranih instituta koji se bave istom temom, pa je tako Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu uspostavio kontakt sa Univerzitetom u Vageniningenu u Holandiji , najznačajnijim za istraživanje i obrazovanje u poljoprivredi u Evropi.

Projekat će početi tako što ćemo prvo morati da proizvedemo dovoljne količine larvi, sledeća faza će biti tehnološka priprema hrane, testiranje i ogledi na pilićima da bi se pratili rezultati i druge osobenosti koje su bitne u ishrani – objasnio je docent Krstović. – Larve ćemo blanširati, sušiti, mleti, praviti hranu i onda raditi ispitivanje da li je takva hrana bezbedna za ishranu pilića i naposletku tom smesom hraniti ih i pratiti njihov rast.

Izvor: Dnevnik