banner-image

Povećan rizik od pojave ptičijeg gripa u Evropi, virus detektovan i na Antarktiku

Tokom proteklih nedelja, porastao je broj detekcije visokopatogenih sojeva ptičjeg gripa  kod divljih ptica u Evropi, iako se porast beleži kasnije nego prethodnih godina.

Ovo je možda posledica kašnjenja u jesenjoj migraciji nekoliko vrsta vodenih ptica. Kako se tokom zimskog perioda povećava cirkulacija virusa među divljim pticama, tako se povećava i rizik od izbijanja zaraze u komercijalnim objektima za uzgoj živine.

Ovo su rezultati najnovijeg tromesečnog izveštaja o ptičjem gripu Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) i EU referentnog laboratorijuma (EURL).

U periodu od 2. septembra do 1. decembra 2023. godine, prijavljena su izbijanja HPAI kod domaćih (88) i divljih (175) ptica u 23 evropske zemlje. Rezultati su u skladu sa prognozama EFSA-ovog „Bird Flu Radar“, alata koji pruža nedeljne prognoze verovatnoće pojave virusa kod divljih ptica.

Izveštaj napominje da su sedam od jedanaest varijanti (genotipova) identifikovanih HPAI virusa u Evropi bili novi i zahvatili su različite vrste divljih ptica, posebno običnih ždralova. HPAI je prvi put detektovan kod divljih ptica i sisara na Antarktiku.

ECDC je ocenio da je rizik od infekcije HPAI virusom u Evropi i dalje nizak za opštu javnost, i nizak do umeren za osobe izložene inficiranim pticama ili sisarima (divljim ili domaćim) iz profesionalnih ili drugih razloga. Da bi se dalje smanjio rizik od infekcije, stručnjaci preporučuju izbegavanje kontakta sa mrtvim ili obolelim morskim pticama ili sisarima.