banner-image

Poljoprivrednici blokirali centar Berlina zbog najavljenog ukidanja subvencija

Nemački poljoprivrednici protestuju u centru Berlina zbog viših cena goriva i najavljuju „masovni otpor“ od januara, ako vlada ne povuče planove o ukidanju subvencija.

Udruženje nemačkih poljoprivrednika u ponedeljak (18.12) održava velike demonstracije ispred Brandenburške kapije u Berlinu. Pod motom „Što je mnogo – mnogo je! Sad je dosta!“, poljoprivrednici koji su u Berlin došli i traktorima, dižu glas protiv planiranog ukidanja subvencija na dizel za poljoprivrednike, zatim protiv ukidanja olakšica na porez za vozila u poljoprivredi, a time uopšte zbog poskupljenja goriva, piše tagesšau, portal nemačkoj javnog servisa ARD.

Udruženje poljoprivrednika traži od vlade da povuče ove planove. Ako se to ne dogodi, od januara će doći do“masovnog otpora“, rekao je predsednik udruženja nemačkih poljoprivrednika Joahim Rukvid i dodao:“Nećemo to trpeti“.

Vlada je saopštila da je ove planove donela u nameri da smanji subvencije onoga što je štetno za klimu. To je deo konsolidacije budžeta nakon presude nemačkog Saveznog ustavnog suda.

Na demonstracijama će, kako se očekuje, govoriti i nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir. On je ispoljio kritike prema vladinim planovima. U jutarnjem magazinu prvog programa nemačke televizije ARD, ovaj političar Zelenih je rekao da nije protiv mera štednje, ali da razume zabrinutost poljoprivrednika. Dodao je i da su ovi rezovi preveliki za sektor poljoprivrede.

„Granica bola je prekoračena, pogotovo jer nema alternative dizelu, koji se koristi u poljoprivredi“, rekao je Ozdemir.

On je naglasio da se teške poljoprivredne mašine ne mogu tek tako pretvoriti u mašine koje umesto na dizel rade na elektro-pogon. Ozdemir je takođe upozorio na smanjenje konkurentnosti Nemačke poljoprivrede u odnosu na druge zemlje.

U intervjuu za novinarsku mrežu RND ministar poljoprivrede je pozvao vladajuću koaliciju kojoj i sam pripada, da preispita odluku o ukidanju subvencija u ovom sektoru.

Ministar finansija Kristijan Lindner je prethodno signalizirao spremnost na razgovore. „Otvoren sam za alternative“, rekao je on za RND u subotu.

Prema informacijama iz agrarne branše, profitabilnost poljoprivrede je nedavno poboljšana. U finansijskoj godini 2022/23. koja je istekla krajem juna, prosečna dobit kompanija porasla je na rekordnih 115.400 evra, što je povećanje od 45 posto u odnosu na prethodnu godinu.

S obzirom na pad cena žitarica, uljarica i mleka, udruženje poljoprivrednika je pre objavljivanja planova nemačke vlade o ukidanju subvencija, izrazilo pesimizam o budućim poslovnim perspektivama.

Izvor: DW