banner-image

Deset mladih poljoprivrednika ponelo titulu „Poljoprivrednik nove generacije“

Konferencija „Poljoprivrednik nove generacije“ održana je danas u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, u organizaciji Udruženja „Poljoprivrednici nove generacije“, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada.

Dodeljeno je deset priznanja mladim poljoprivrednicima iz Republike Srbije koji se bave agrarnom proizvodnjom na najsavremeniji način uz primenu moderne tehnologije.

Na konferenciji se obratio pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, koji je rekao da ulaganje u savremene tehnologije, digitalizaciju i veštačku inteligenciju znatno unapređuje agrar i ruralnu privredu.

„Ključna reč ove manifestacije jeste – budućnost. Učesnici današnje konferencije su budućnost privrede, s obzirom na to da je poljoprivreda jedna od najvažnijih privrednih grana na teritoriji AP Vojvodine, ali i cele Republike Srbije“, izjavio je Ivanišević i istakao da poljoprivreda, kao stub domaće privrede, učestvuje sa čak deset odsto u bruto domaćem proizvodu.

On je naveo da je jedan od ciljeva uputiti mlade ljude u preduzetništvo, i naglasio da će resorni sekretarijat u tom smislu nastaviti da pruža podršku.

„Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u novom budžetu raspolaže sa 900 miliona dinara za podršku privrednicima. U protekle tri godine usmereno je preko 100 miliona evra za više od 1.500 preduzeća sa preko 10.000 zaposlenih na teritoriji AP Vojvodine“, rekao je Ivanišević.

Učesnici konferencije su se bavili prevazilaženjem problema za koje su odgovorni klimatski, tržišni i cenovni faktori.

Događaju su prisustvovali predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, akademske zajednice, agrarni stručnjaci, predstavnici kompanija i poljoprivrednici.