banner-image

Berza: Pad cena kukuruza i soje, pšenica poskupela

Na robno – berzanskom tržištu ukupan obim prometa ove nedelje iznosio je 1.360,00 tona robe, za 22,52% više nego prethodne sedmice.

Finansijska vrednost ukupnog prometa iznosila je 32.444.000,00 dinara. Primarna kultura u trgovanju i ove sedmice bio je kukuruz.

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje tražnja je bila veća od ponude, a primetan je bio i cenovni raskorak između ponude i tražnje. Uprkos razlici u ceni nuđene i tražene robe, kukuruz je ove nedelje bio najtrgovanija kultura, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 66%. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,50 do 18,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 17,90 din/kg bez PDV-a (19,69 din/kg sa PDV-om), te je ove nedelje bio primetan pad cene od 2,92%.

Tržište pšenice u prvoj polovini nedelje obeležila je slaba tražnja, da bi krajem nedelje došlo do smanjenja aktivnosti učesnika na tržištu, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,50 do 24,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 22,44 din/kg bez PDV-a (24,68 din/kg sa PDV-om).

U odnosu na sedam dana ranije, cena pšenice zabeležila je rast od 11,44%. U ukupnom obimu prometa pšenica je učestvovala sa 15%. Zaključen je i jedan berzanski ugovor za pšenicu sa hektolitrom 72kg po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu soje ni ove sedmice nije bilo veće aktivnosti, a tražnja je bila izražena na paritetu CPT kupac. Zaključen je jedan berzanski ugovor za sojino zrno po ceni od 52,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta (57,75 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju došlo je do pada cene soje od 2,5%.

Od ostale robe, trgovalo se suncokretovom sačmom sa 33% proteina u cenovnom rasponu od 30,50 do 31,50 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Geopolitički rizik ponovo igra ulogu na tržištu sirove nafte. Rast cena sirove nafte i mnogih roba koje jeprate, samo je delom koristio tržištu žitarica.

Tu situacija ostaje vrlo smirena, naročito u Francuskoj. Na međunarodnoj sceni, Saudijska Arabija potvrđuje trenutni kupovni interes među glavnim uvoznicima.Ponovo, izgleda da je ruska pšenica u najboljoj poziciji, ostavljajući iza sebe evropsku pšenicu.

Poslednji egipatski tender za meku pšenicu sa isporukom u februaru 2024. rezultirao je kupovinom 480.000 t ruske pšenice.

Evropski učesnici na tržištu su mogli videti da su ruske cene i dalje konkurentne, uprkos padu razlike tokom poslednjih nekoliko nedelja. Cene na Evronekstu za ugovore sa skorijim prispećem su ponovo pale i blizu su prošlonedeljnih minimuma, dok evro jača prema dolaru. Ipak, dosta je pitanja oko nove žetve, naročito u zapadnoj Evropi i posebno u Francuskoj.

Uz izveštaje o smanjenju površina pod ozimom pšenicom, rezultati Agritelove ankete među poljoprivrednicima u Francuskoj, ovog decembra, potvrđuju posledice nepovoljnih vremenskih uslova u vreme setve. Pristizanje novih povoljnih kiša utiče na cene soje u Čikagu. Glavni faktor podrške ovom tržištu stiže iz Argentine, gde se vlasti izgleda pripremaju, prema poslednjim izjavama, da zadrže izvozne carine za sojin kompleks da bi sačuvali budžetske prihode.

Kod žitarica, pšenica i kukuruz su slabili zbog uzimanje  profita jer se približava kraj godine. U USDA izveštaju je objavljena još jedna prodaja soje od 132.000 t. Ipak,prognoza kiše u Brazilu je konačno dovela do pada cena u Čikagu. Na tržište i dalje utiče potencijal za sniženje proizvodnje u nekoliko brazilskih regiona, sa pitanjima koja se i dalje pokreću o potencijalnom rastu izvoza iz SAD da bi se nadomestile brazilske količine.

Razgovori između Rusije i Kine o sanitarnom protokolu za kukuruz i druge proizvode rezultirali su potpisivanjem aneksa koji će proširiti proizvodne regione koji mogu da izvoze za Kinu. Cene kukuruza u Čikagu su ponovo slabile. Odluka da se blokiraju dva granična prelaza između Meksika i Teksasa, kao deo procesa kontrole migracija, ima direktne posledice poželeznički saobraćaj i naročito po transport američkog kukuruza za Meksiko. Tržište pšenice se malo menjalo. Učesnici na tržištu će pažljivo pratiti trendove cena u regionu Crnog mora i trgovane količine na poslednjim tenderima.