banner-image

Vojvođanski poljoprivrednici nastavljaju pregovore s Vladom

Poljoprivrednici Vojvodine, koji su protestovali početkom novembra blokadom puteva, odlučili su da nastave pregovore sa Vladom 26. decembra.

To ne znači da će da odustanu od zahteva za koje su verovali da su postigli dogovor u Kisaču, 26. novembra, na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, prenosi Beta.

U saopštenju, posle sastanka u Staroj Pazovi, kome su prisustvovali, ne samo predstavnici udruženja koja su učestvovala u protestima, već i predstavnici još nekoliko udruženja, potvrđen je, kako je navedeno, jedinstven stav da na sastanku na koji su pozvani u Palatu Srbije neće pristati „na ništa manje od onoga što je već dogovoreno“.
Ističe se da je prvi zahtev, čije je ispunjenje dogovoreno u Kisaču, subvencija od 35.000 dinara po hektaru.
Drugi zahtev je da agrokartice dobiju u roku od 14 dana i da im država obezbedi kredite za refinansiranje dugova sa kamatom od jedan odsto.
Na listi je i rešavanje problema dugova za neplaćene doprinose za penzijsko osiguranje i obezbeđenje dizel goriva sa refakcijom (povraćaj PDV) akcize.
Sastanak 26. decembra predložila je Brnabić kako bi predočila svim udruženjima šta je dogovoreno u Kisaču, pa su i druga pozvana da se prijave što je i učinilo 61 udruženje.
Zahtevi poljoprivrednika su Vladi Srbije saopšteni tokom protesta, započetih 13. novembra, koji su trajali devet dana, a predvodila su ga četiri udruženja, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac. Njima su se pridružila udruženja „Elemirski paori“ iz Elemira, „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Paori iz Padine“ i uduženje „Stig“.
Poljoprivrednici su 22. novembra obustavili blokade kao znak dobre volje i zbog toga što je to izričito zahtevala premijerka Ana Brnabić, kao uslov za početak pregovora.