banner-image

Cena i ukus najvažniji parametri pri kupovini hrane u Srbiji

Nedavni Eurobarometar o sigurnosti hrane proširen je na svih sedam zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji, uključujući i našu zemlju.
Istraživanje je, kako je preneo Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu, sprovedeno između 31. maja i 25. juna 2023. sa preko 6.600 ispitanika iz različitih društvenih i demografskih grupa koji su intervjuisani uživo kod kuće ili online na svom maternjem jeziku.
Eksperti za komunikologiju iz navedenih zemalja analizirali su nalaze o svesti građana o bezbednosti hrane, zabrinutostima, kao I izvorima informacija.
Zajedno sa našim partnerima u državama članicama EU i zemljama kandidtima za ulazak u EU, dobijen je bolji uvid u potrebe i probleme šire zajednica.
Prema rezultatima za Srbiju, potrošači u našoj zemlji se prilikom kupovine hrane najviše vode kriterijumom cene, na drugom mestu je ukus, na trećem je poreklo hrane , a na četvrtom je sadržaj hranljivih sastojaka. Domaći potrošači najmanje vode računa o uticaju hrane na životnu sredinu i etičkim aspektima njene proizvodnje