banner-image

Još nekoliko dana za slanje uzoraka meda za prvo nacionalno ocenjivanje

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u saradnji sa Srpskim društvom za testiranje i ocenjivanje meda organizuje Prvo nacionalno ocenjivanje meda sa profesionalnim ocenjivačima meda.

U olfaktornom ocenjivanju mogu učestvovati pčelari pojedinci, zadruge i firme (privredna društva).

Na ocenjivanje je potrebno poslati 1 kg bilo kojeg meda sakupljenog tokom pašne sezone 2023. godine. Može se poslati i više vrsta medova, ali se za svaku vrstu uplaćuje posebna kotizacija.

Uz teglu je potrebno dostaviti deklaraciju meda (ne lepi se na teglu) istu kao kada se med stavlja u promet . Nije potrebno izlagati se bilo kakvim troškovima, već odštampati etiketu na štampaču na najobičnijem belom papiru, a možete čitko ispisati i rukom sve što zakon nalaže. Pravilan ispis svih podataka biće posebno cenjen i dodeljivaće se posebno priznanje za najbolju deklaraciju.

Dostaviti i informaciju o lokaciji sakupljanja meda (navesti atar sela ili grada gde je pčelinjak bio smešten tokom trajanja paše), U slučaju kada med šalju firme ili zadruge, navode imena svih mesta odakle su pčelari čiji je med homogenizovan u lotu iz kog tegla potiče.

Kotizacija za učešće iznosi 5.000 dinara plus PDV (ukupno 6.000 dinara) po vrsti meda i uplaćuje se na račun SPOS-a: 200-2361360102033-24 sa obaveznim pozivom na broj 6000. Ova kotizacija od 6.000 dinara sa PDV je JEDINO što treba platiti da bi se učestvovalo u ocenjivanju.

Ocenjivanje će se obavljati u dve glavne kategorije: domaći medovi i inostrani medovi.

Adresa za dostavljanje uzoraka: SPOS, ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd (sa naznakom: ZA NACIONALNO OCENjIVANjE MEDA).

Uzorke je potrebno dostaviti najkasnije do 29. decembra 2023. godine.

-Svečana dodela priznanja obaviće se na jubilarnom XV Državnom pčelarskom sajmu 10. februara 2024. godine, odmah nakon završetka stručnih predavanja u sali za predavanja. Imena nagrađenih biće objavljena pravovremeno, najmanje dan pre održavanja Sajma.