banner-image

Krkobabić: U toku je preporod sela Srbije

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić izjavio je danas da je u toku preporod sela Srbije i da su programi ministarstva na čijem je čelu ispunili očekivanja.

Krkobabić je na svečanosti u Palati Srbija, povodom sumiranja rezultata rada Ministarstva za brigu o selu u 2023. godini, poručio da ni jedan deo Srbije ne sme da ostane prazan.

Menjamo demografsku sliku, podmlađujemo sela, dovodimo radno aktivno stanovništvo, pokrećemo privredne aktivnosti, rekao je Krkobabić i dodao da je osnovna stvar u preporodu sela dodeljivanje praznih seoskih kuća.

Do sada je seoske kuće dobilo 10.000 ljudi, što je jedna manja opština, poput Ade u Vojvodini ili deset Crnih Trava na jugu Srbije. To je nešto najbolje što se trenutno u našoj zemlji događa, ali i što će se nastaviti. Pozivam mlade ljude da se pripreme za novi konkurs od Nove godine, 500 miliona dinara je već izdojeno i spremni smo da izađemo u susret svim zahtevima, poručio je ministar.

Ministarstvo za brigu o selu je programe realizovalo u 144 jedinice lokalne samouprave u Srbiji, od ukupno 174. U ovoj godini je oživelo 980 napuštenih seoskih kuća širom zemlje, a od početak tog programa 2.650.

Jaroslav Milišić, veroučitelj koji ima petočlanu porodicu koja je nedavno dobila kuću u Trnovcu kod Velike Plane, rekao je da posle osam godina podstanarskog života konačno ima svoje parče zemlje i da je ta porodica zahvalna državi koja joj je dala priliku da živi od svog rada, na svom imanju.

Rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, koji je na čelu komisije za dodelu subvencija, ukazao je na to da činjenica da trećina ovih mladih ljudi ide iz grada u sela, govori o tome da se cilj programa ostvaruje.

Kako je danas istaknuto, seoskom stanovništvu značajno je olakšao život i Program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva, jer je za tri godine vozila počelo da koristi više od 400.000 stanovnika u 1.200 sela.

I ove godine širom Srbije realizovani su Miholjski sureti sela, manifestacija koju je osmislio i, zajedno sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, utemljio Krkobabić.

Sportskim takmičenjima, višebojem, izložbama, folklornim nastupima, ukusnim tradicionalnim jelima od juna do decembra ova manifestacija okupila je oko 200.000 učesnika, iz 1.500 sela u 95 opština širom Srbije.

Prvi program Ministarstva za brigu o selu „500 zadruga u 500 sela“, kako je ocenjeno, u potpunosti je realizovan i premašio je svoje ciljeve, jer je osnovano 1.100 novih zadruga.