banner-image

Na izraelskim farmama nema ko da radi, uvoze radnike iz Afrike

Nekoliko afričkih zemalja šalje radnike da pomognu Izraelu u poljoprivrednim poslovima nakon što je Hamas ubio  jedan broj radnika, dok je veliki broj pobegao od rata, piše All about feed.

U Izraelu su u poslovima na farmama obično angažovani radnici s Tajlanda i drugih zemalja, ali je od početka rata 7. oktobra, njih više od 10.000 napustilo posao i vratilo se kući. Više od 30 radnika iz Tajlanda je poginulo. Palestinski radnici su činili skoro 20% radne snage na farmama u Izraelu, ali izraelska vlada im je zabranila da nastave da rade. Pored toga, izraelska vlada je pozvala 360.000 rezervista natrag u vojsku, što je takođe uticalo na smanjenu dostupnost radne snage.

Na farmama trenutno radi veliki broj volontera sa malim ili nikakvim iskustvom u poljoprivredi. Procenjuje se da Izraelu trenutno nedostaje između 30.000 i 40.000 radnika na farmama.

Pomoć stiže iz Afrike. Kenija je već poslala 1.500 radnika, dok je 221 radnik iz Malavija takođe stigao u Izrael. Ovi radnici biće zaposleni na osnovu ugovora koji se obnavljaju svake tri godine i plaćeni oko 1.500 američkih dolara neto prihoda mesečno. Prema izraelskom ambasadoru u Keniji, Michaelu Lotemu, Izrael planira regrutovati poljoprivredne radnike iz Ugande i već su počeli da pristižu i radnici iz Tanzanije.

Visoka nezaposlenost u nekim afričkim zemljama, poput Malavija, jedan je od glavnih faktora koji teraju mlade ljude da napuste svoju zemlju i rade u inostranstvu. Međutim, mnogi afrički radnici brinu se za svoj život zbog ratnih dešavanja u Izraleu.

Lotem je istakao da poljoprivredni radnici neće biti smešteni u područjima blizu sukoba i da će imati istu zaštitu kao i Izraelci.

S.K.