banner-image

Ana Brnabić hvali se rekordnim agrarnim budžetom, poljoprivrednici sumnjaju u sve, i u obećanih 17.000

Dok premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić tvrdi da je budžet za poljoprivredu rekordan, poljoprivrednici tvrde da i dalje nisu zadovoljni.

Predstavnici više od 60 udruženja poljoprivrednika iz cele Srbije, posle više od pet sati sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i drugim članovima Vlade – izašli su bez konkretnih rezultata, javlja N1.

To tvrde iz udruženja Složni Pidikanci i navode da ni ovog puta nisu dobili pismene garancije za zahteve sa novembarskih blokada puteva.

Na maratonskom sastanku su, pojašnjavaju, voćari, ratari i stočari ukazivali na različite probleme i predlagali mere kojima država može da im pomogne. Dobili su prezentaciju agrarnog budžeta za narednu godinu i obećanje da će se sa sastancima o problemima u poljoprivredi nastaviti.
„Sastanak se završio i dalje smo nezadovoljni, pšenica i soja su ostale nedorečene i tu nećemo ostvariti subvencije od 17.000, nije moglo da se dođe do kompromisa, predlagali smo da se ubace đubrivo ili hemija, rečeno nam je samo deklarisano seme. Ljudi koji su posejali pšenicu sa račnunom moći će da potražuju to“, rekao je Jovan Jovanov iz udruženja Složni Pidikanci.
Oglasio se i predsednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković koji je rekao da nije zadovoljan rezultatom razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić jer su na njega poljoprivredni proizvođači pozvani kada je budžet za poljoprivredu za 2024. godinu već „skrojen“, pa su sada, možda moguće manje korekcije.
On je za Betu, posle sastanka predstavnika više od 60 udruženja poljoprivrednika sa Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, rekao da se čulo mnogo predloga i obećanja, a da mnogi od zahteva nezadovoljnih ratara Vojvodine, koji su u novembru devet dana blokirali puteve, nisu precizirani.
„Skrojili su budžet za narednu godinu i sada su nas pozvali da opipaju puls i vide šta će malo da koriguju. Nismo zadovoljni, prenećemo rezulate razgovora poljoprivrednicima, pa ćemo doneti odluku šta dalje“, rekao je Matković.
On je rekao da je odbijen zahtev ratara da se dodatne subvencije od 17.000 dinara isplate ove godine jer je Mnistarstvo poljoprivrede odlučilo da to bude samo za deklarisano seme, a poljoprivrednici nisu imali novca da ga kupe, pa su sejali svoje.
Matković je rekao da iz današnjeg razgovora nije siguran da li će ta dodatna subvencija biti isplaćena i naredne godine.
Brnabić je, kako je rekao, navela da je za povraćaj dela akcize na gorivo, u budžetu izdvojeno 14 milijardi dinara.
Na satanku se, kako je rekao, govorilo o nemogućnosti da se sve obrađene parcele registruju u e-agraru zbog neraščišćenih vlasničkih odnosa, što je veliki probelm jer su subvencije isplaćene za 1,6 miliona hektara, a obrađuje se 2,6 miliona hektara.
Matković je rekao da je na sastanku saopšteno da 6.000 gazdinstava još nije dobilo subvencije ili deo od 18.000 dinara po hektaru i da od tog broja 5.000 gazdinstava ima neki problem, a da se za 1.000 još obrađuje dokumentacija.
On je rekao i da je na sastanku obećano da će ratari dobiti kredite sa kamatom od jedan odsto za refinansiranje starih dugova od februara naredne godine, ali nije konkretno saopšteno ko će ih odobravati.
Ništa konkretno, kako je rekao, nije dogovoreno ni oko ogromnih dugova na ime neplaćenih doprinosa za penzijsko i socijalno osiguranje.
Vojvođanski ratari, koji su blokadom puteva, naterali državu da krajem novembra prihvati zahtev za razgovor tražili su subvencije po hektaru, umesto 18.000 dinara, 35.000 dinara za 100 hektara.

Na listi zahteva je i da se uvedu robni zapisi na berzu i terminski ugovori, obezbedi gorivo bez akcize, krediti sa jedan odsto kamate i otpišu dugovi penzijskom fondu na ime neplaćenih doprinosa.

Ana Brnabić, koja je preuzela vođenje pregovora sa poljoprivrednicima, umesto ministarke Tanaković, obećala je gorivo bez dela akcize (50 dinara), ali tako da na pumpi Naftne industrije Srbije mora da se plati puna cena i čeka na povraćaj 14 dana.
Premijerka je ponudila i dodatnu subvenciju od 17.000 dinara, ali samo za deklarisano seme, radna grupa priprema propise za uređenje berze, a još nije precizirano šta je sa zahtevom za kredite i otpis dugova PIO fondu.
Današnjem sastanku, koji je trajao šest sati, pored predstavnika ratara, prisustvovali su i predstavnici udruženja malinara, stočara, kokošara i drugi.