banner-image

Dimljeni losos uzrok trovanja u Evropi

Listeria monocytogenes koja se pojavila u nekoliko zemalja dovodi se u vezu sa proizvodima od ribe

Prozvodi od ribe, uglavnom dimljeni losos su vrlo verovatno izvor pojave Listeria monocytogenes u više zemalja, navode stručnjaci iz EFSA i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

Između 2022. i 2023., došlo je do pojave ove bakterije u Austriji, Belgiji, Italiji, Nemačkoj I Holandiji, sa ukupno 17 slučajeva od kojih su se dva završila smrtnim ishodom. Do infekcija je došlo mahom kod straijih osoba.

Napredne tehnike molekularne tipizacije identifikovale su soj Listeria monocitogenes koja je nađena kod većine slučajeva između 2022-2023. Analiza podataka ukazuje na vezu sa dva proizvodna pogona u Litvaniji u istom periodu. Utvrđeno je da su spomenuti pogoni unete kontaminirane riblje proizvode u maloprodajne objekte Nemačke i Italije. Proizvodnja je zaustavljena u jednoj fabrici u Litvaniji, što je verovatno smanjilo rizik od dalje kontaminacije krajnjih proizvoda .

Podaci o distribuciji kontaminiranih proizvoda u Austriji, Belgiji i Holandiji trenutno nisu dostupni.

Stručnjaci EFSA i ECDC-a kažu da su potrebne dalje istrage kako bi se utvrdilo poreklo kontaminacije. Ovo će omogućiti vlastima da sprovode mere kontrole. Stručnjaci takođe preporučuju poštovanje dobre proizvodne prakse, higijenskih pravila i efektivne kontrole temperature u celom lancu proizvodnje, distribucije i skladištenja hrane, uključujući i domaćinstva. Potrošačima se savetuje da održavaju niske temperature u frižideru kako bi sprečili potencijalno umnožavanje bakterija kao što je Listeria koje bi mogle biti prisutne u proizvodina koji su namenjeni za ljudsku ishranu.

Izvor: FB Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“