banner-image

Slovačka štiti svoje proizvođače – zabranila uvoz meda iz Ukrajine

Slovačka vlada je krajem novembra dodala još osam proizvoda na listu ranije zabranjenog uvoza iz Ukrajine, pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta, uključujući med, soju, ječam, brašno i druge poljoprivredne proizvode.

Prema rečima slovačkih vlasti, uvoz jeftinih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda nanosi ozbiljnu štetu slovačkim poljoprivrednicima, čiji su gubici samo zbog isporuka žitarica iz Ukrajine iznosili najmanje 110 miliona evra. Neki poljoprivrednici su pred bankrotom. Pored toga, identifikovane su serije robe lošeg kvaliteta i neprikladne za potrošnju.

Slovačka je donedavno uvozila značajnu količinu ukrajinskog meda, a za poslednjih pet godina obim i vrednost ovog uvoza su se udvostručili. U 2022. udeo Ukrajine u uvozu meda u Slovačku premašio je 50%.

Po svemu sudeći, ukrajinski med se preko teritorije Slovačke tranzitira i u Austriju, Mađarsku, Poljsku i Češku, koje su najveći uvoznici ovog meda. Dozvola za tranzit ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda preko teritorije Slovačke ostaje, ali će uslovi za nju biti pooštreni.

Izvor: SPOS