banner-image

Vlada produžila organičenje cena za životne namirnice i naftne derivate

Vlada Srbije, na poslednjoj održanoj sednici, usvojila je odluke o izmenama uredbi o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata.

Važenje uredbe o ograničenju cena produženo je do 29. februara, dok je važenje uredbe o ograničenju cena naftnih derivata produženo do 28. januara.
To znači da će, poštujući ove rokove, cene u prodavnicama do pomenutih datuma ostati nepromenjene.
Obe uredbe stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije.
Ukoliko inspekcija na terenu ustanovi da se ove odredbe ne poštuju, propisane su stroge kazne koje idu čak do dva miliona dinara. Uz kaznu se može izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.
Kako su izgledala prva tri kvartala?
Nakon prva tri kvartala 2023. godine, prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena iznosio je 13,9 odsto, objavio je krajem decembra Republički zavod za statistiku. I u trećem kvartalu, kao i u prvoj polovini godine, na rast cena hrane najviše su uticali mlečni proizvodi, povrće, meso, struja, hleb, žitarice i ogrev. Dodatno, jogurt je tako vukao najviše.

U analizi „Trendovi, III kvartal 2023“ navodi se da je međugodišnji rast cene hrane u prva tri kvartala 2023. od 22,3 odsto bio najviše određen rastom cena mlečnih proizvoda za 33,9 odsto.

Rastom cena jogurta, voćnog jogurta, sa dodatkom žitarica, kefira i slično, svežeg sira svih vrsta i punomasnog mleka, učestvujući u ukupnoj strukturi rasta cena sa 12,4 odsto.

Iako je međugodišnji rast cene povrća, od 32,6 odsto, postepeno usporio u poređenju sa prvom polovinom 2023, i dalje je najviše bio određen cenom crnog luka, krompira, naročito crvenog, paprike, šargarepe i paradajza, koji čine jezgro rasta cena povrća u prva tri kvartala 2023, dok je jedini deflatoran uticaj imala cena belog luka.

Kada je reč o međugodišnjem rastu cene mesa u prva tri kvartala 2023. od 16,2 odsto, ona je najviše bila određena rastom cene svinjskog mesa bez kostiju, slanine, goveđeg i junećeg mesa bez kostiju i kobasica od svinjskog, goveđeg i mešanog mesa, sa ukupnim učešćem u strukturi godišnje stope rasta cene mesa u prva tri kvartala 2023. od 41,6 odsto.

U prva tri kvartala ove godine, međugodišnji rast cena hleba i žitarica od 18,4 odsto, najviše su generisali rast cena belog hleba, slanih grickalica, slani štapići, smoki, perece, ribice i slićno, kao i testenine svih vrsta, učestvujući u strukturi ukupne stope rasta cena hleba i žitarica sa 57,2 odsto.

Izvor: EURACTIV