banner-image

Ministarstvo za brigu o selu: Mladi se vraćaju na selo

Podaci Ministarstva za brigu o selu pokazuju da je došlo po pozitivnog pomaka u vezi sa povratkom mladih na selu, pogotovo u Vojvodini. Zahvaljujući merama resornog ministarstva, do sada je useljeno 2.650 kuća, sa 10.000 ljudi, od kojih su preko 3.000 deca. Na osnovu kvalitetne infrastrukture, interneta i postojanja osnovnih uslova za život, mladi naseljavaju napuštene kuće i na severu Banata. 

Banatsko Veliko Selo jedno je od najvećih na teritoriji grada Kikinde, sa nešto više od dve hiljade meštana. Sa kvalitetnom infrastrukturom, internetom, kao i povezanim saobraćajnicama, primetan je pozitivan pomak u doseljavanju novih stanovnika.

“Zaista je tendencija vraćanja u svoje mesto intenzivnija jer naše male mesne zajednice, naša sela, nisu daleko od naše urbane zajednice kao što je Kikinda, svega par kilometara. Sigurno je bolje nekome nego ko živi u Mirijevu do centra Beograda. Ljudi su prepoznali da je bolje biti svoj na svome“, rekao je Milan Vašalić, čuvar narodne baštine.

Tragom ove teme, put nas vodi ka Mokrinu, nekada najvećem selu Jugoslavije sa više od 10.000 stanovnika, koje danas broji oko 4.000 meštana. Industrijalizacija je uradila svoje, istorijski značajne pruge više nema, a iskusni seoski hroničari smatraju da je budućnost u poljoprivredi.

“Mi stalno sumnjamo da će bogati zemljoradnik nešto dobro uraditi, ali mene boli kada vidim mokrinski atar koji nije do pola urađen, to je jedno veliko bogatstvo koje nažalost propada. Uvozimo hranu, a nemamo ljude da tu zemlju obrađuju“, rekao je Dragoljub Bata Badrljica, hroničar Mokrina.

Konkurs kupovine kuće u ruralnim područjima Ministarstva za brigu o selu počeo je na Vidovdan 2021. godine i do sada je useljeno 2.650 kuća, sa 10.000 ljudi, od kojih su preko 3.000 deca. Podaci pokazuju da je prosečna starost novih stanovnika u selima ispod 30 godina.

“Jedna trećina mladih je otišla iz grada u selo, prosečna starost je 29,8 godina i to nsimo očekivali. Program je dao odlične rezultate, a sa ovom trećinom mladih koji su došli u selo, zapravo se potvrđuje da radimo dobre stvari“, izjavila je Snežana Petrović, državna sekretarka Ministarstva za brigu o selu.

Kako bi se povratak ruralnim područjima nastavio i u narednom periodu, resorno ministarstvo nastavilo je sprovođenje programa kupovine seoskih kuća sa okućnicom, rešavanje pitanja prevoza u ruralnim sredinama, kao i realizaciju manifestacije “Miholjski susreti sela“. U planu su i dodatne uredbe poput pokretanja privrednih aktivnosti, a sve u cilju da sela ponovo ožive.

Izvor: RTV