banner-image

Turski šafran dodat u registar zaštićenih oznaka porekla EU

„Safranbolu Safranı“, aromatična biljka sa područja Safranbola u Turskoj, dodata je u registar zaštićenih oznaka porekla (PDO).

„Safranbolu Safranı“ ima bolju aromu, boju i svojstava bojenja u poređenju sa šafranom proizvedenim drugde u svetu i može obojiti 100.000 puta veću težinu od svoje težine u vodi u žutu boju. Šafran se proizvodi, uzgaja, đubri, bere i suši na lokalitetu Safranbola, u regionu Karabuk. Region ima polusušnu klimu sa niskom vlagom. Temperaturne i padavinske karakteristike regiona idealne su za potrebe uzgoja šafrana.

Cvetovi šafrana se ručno beru u ranim jutarnjim satima, kada su u pupoljku. Na taj način čuvaju se esencijalna ulja biljke, koja određuju količinu safranala. Da bi se dobio šafran vrhunskog kvaliteta, vešti i iskusni radnici moraju ga brati pre izlaska sunca. Najvažniji korak u proizvodnji šafrana uključuje vađenje cveta sa stabljike u jednom komadu, ručno. Iskusni radnici tačno znaju kako to uraditi bez lomljenja. Šafran se potom suši na poseban način što mu omogućava da zadrži ljubičastu boju.

Ova nova oznaka će biti dodata na listu već zaštićenih 1.684 poljoprivredna proizvoda.

S.K.