banner-image

Proteini svile rešenje za produžetak trajnosti hrane

Protein svile, kao prirodan i biorazgradiv material, pojavljuje se kao obećavajuće rešenje za produženje trajnosti hrane. Ova nova, prirodna rešenja imaju veliki potencijal za smanjenje bacanja hrane, poboljša bezbednost hrane, pa čak i da ponudi održiva rešenja za pakovanje hrane.

Najznačajnija svojstva proteina svile:

  • Barijerna svojstva: fibroin svile, glavni protein u svili, formira tanak, polupropusni film koji deluje kao barijera protiv faktora koji izazivaju kvarenje kao što su kiseonik, vlaga i mikroorganizmi. Ovo svojstvo pomaže da se uspori rast bakterija i gljivica, koje su glavni faktori kvarenja hrane.
  • Antimikrobna aktivnost: Neke studije su pokazale da fibroin svile sam po sebi ima antimikrobna svojstva, dodatno inhibirajući rast štetnih mikroorganizama na površinama hrane.
  • Prozračnost: Za razliku od tradicionalnih plastičnih omota, svilene fibroinske folije su prozračne, omogućavajući razmenu gasova poput ugljen-dioksida i etilena, što može ubrzati sazrevanje i kvarenje voća. Ovo pomaže da se duže održi svežina i kvalitet proizvoda.

Potapanjem voća i povrća u rastvor fibroina svile može se stvoriti tanka, jestiva prevlaka koja produžava njihov vek trajanja za nekoliko dana do nekoliko nedelja. Ovo može biti posebno korisno za delikatno voće kao što su bobice i grožđe.Svilene fibroinske folije se mogu koristiti za umotavanje ili potapanja u rastvor proteina svile mesa i ribe, sira i sličnih proizvoda štiteći ih od oksidacije i rasta bakterija, čime se produžava njihov rok trajanja i smanjuje rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Upotreba proteina svile za očuvanje hrane je još uvek u ranoj fazi, ali obećava održiviji i zdraviji sistem ishrane, koji dovodi do boljeg iskorišćenja hrane, povećane bezbednosti hrane, a sa druge strane ima veliki potencijal za smanjenje zagađenja životne sredine plastičnim materijom i smanjenja rizika od štetnog delovanja mikro i nano plastike na zdravlje ljudi i životinja.