banner-image

Da li će traktori, umesto na njive, opet na puteve?

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje veliko poboljšanje stanja u agraru, ali poljoprivrednici kažu da imaju sve manje poverenja u državu. Negiraju tvrdnje resorne ministarke da su svi njihovi zahtevi ispunjeni. Ne pomažu, čini se, ni sve češći susreti dve strane; jedan sastanak održan je i danas u Vladi.

Dva meseca posle poslednjeg protesta poljoprivrednika, paori ne isključuju mogićnost da traktore, sa njiva, opet presele na puteve. Međutim, resorna ministarka tvrdi da je Vlada ispunila sve njihove zahteve, i to još u maju, kada su takođe izašli na ulice.

“Ako imate deset zahteva i ispunite deset zahteva od deset i uređenje tržišta kao tačku koja je evidentno potpisana sa obe strane (Jugoslav: ali niste uredili tržište, evo država Srbija ne zna koliko ima skladišta) Samo jedan sekund – nije istina, jer u tom sporazumu nije pisalo uredite tržište, izmenite zakone i dajte nam mogućnost da mi prodajemo, nego je bilo mi imamo problem, nemamo kome da prodamo robu. I mi smo izlazili sa zaključcima Vlade da im pomognemo da oni prodaju robu. Znači, nije u sporazumu jedna jedina tačka bila jasno definisana”, izjavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, gostujući juče na Insajder televiziji.

A ta jedna tačka koja je u maju ostala nejasna, za poljoprivrednike je, između ostalog, bila razlog za ponovne proteste u novembru. Tek posle devet dana blokada puteva širom Srbije i dve nedelje protesta sa kojih su zahtevali sistemsku podršku države agraru, Vlada ih je ponovo pozvala na razgovor. Međutim, poljoprivrednici tvrde da ni to nije rešilo njihove probleme.

“Mi imamo problem, predočili smo ga, država ima apsolutno sve aparate, sad će biti formirana i Vlada, biće formirana Skupština, znači država ako nešto hoće, ona to i može. A ne da nam pričaju – to i to smo ispunili. To što je malo ispunjeno, to je pahuljica na vrhu ledenog brega koliki su problem u poljoprivredi. Nemamo mi šta da objašnjavamo koliki su problemi u poljoprivredi kad mi vidimo da nam se sela prazne”, rekao je Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika.

Sagovornik Markera, koji je predvodio proteste prošle godine, ali i one širom Vojvodine u avgustu pre dve godine, negira izjavu ministarke poljoprivrede da su novembarski protesti bili politički obojeni, odnosno, kako je rekla sinoć u Insajder Intervjuu, održani tik pred decembarske izbore.

“U tim protestima na kojima smo mi bili u novembru, u tim protestima su učestvovala udruženja iz maja 2023, iz avgusta 2022, neki su učestvovali, neki nisu, ali stalno su ista udruženja u protestu, tako da ta priča o toj politizaciji protesta nema veze sa životom”, dodao je Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika.

Da se problemi u poljoprivredi gomilaju, potvrđuje i današnji sastanak predstavnika četiri udruženja proizvođača mleka i Ministarstva poljoprivrede – o kvotama za uvoz mleka. Udruženja proizvođača tvrde da su se u pojedinim delovima Srbije pojavili problemi koji ukazuju na to da se uvozi više mleka nego što je potrebno.

Izvor: Insajder