banner-image

Bajer osuđen zbog glifosata, mora da plati 2,2 miliona dolara

Porota u SAD-u dodelila je agrohemijskoj i farmaceutskoj kompaniji Bajer koja je kupila Monsanto, proizvođača Raundapa (Round up) herbicida na bazi glifosata, najveću dosad kaznu u sudskim sporovima u vezi sa herbicidima u iznosu od 2,2 milijarde dolara,piše Marketscreener.

Osoba iz Filadelfije, koja je tužila Bajer, a koja boluje od raka, koristila je Roundup za pejzažno uređivanje, ali i u privatne svrhe.

Bajer namerava da uloži žalbu na presudu, uz tvrdnje da se presuda suprotstavlja naučnim saznanjima.

Porota je dodelila tužiocu 250 miliona dolara za nadoknadu gubitaka i više od dve milijarde dolara za štetu.

„Uvereni smo da imamo snažne argumente u žalbi kako bismo poništili ovu presudu ili bar smanjili neustavno previsoke štete“, saopštio je Bajer. Čak i u dosad izgubljenim sporovima, štete su smanjene za više od 90 odsto.

Bajer ističe da je kompanija pobedila na sudu u 10 od poslednjih 16 slučajeva.

Bajer je 2018. godine sa akvizicijom američke kompanije Monsanto, koja je koštala više od 60 milijardi dolara, kupio i probleme vezane za herbicid na bazi glifosata Roundup.

Prva presuda protiv ove kompanije iz DAX indeksa usledila je iste godine. To je pokrenulo talas sudskih sporova u SAD-u.

Bajer je 2020. godine pokrenuo program vredan više milijardi dolara kako bi rešio većinu sporova bez priznavanja odgovornosti. Većina sporova je već rešena.

Bajer ističe da i dalje veruje u bezbednost glifosata.

Izvor: Danas