banner-image

Indija zainteresovana za srpske maline

Vivek Nayak došao je u Beograd na sajam Agro Belgrade 2024 kako bi na licu mesta video kakve su prilike za pokretanje novog posla za njegovu kompaniju – uvoza malina na tržište Indije.

Njegovo preduzeće Tropicool Foods bavi se izvozom smrznutog i egzotičnog voća iz Indije, ali Vivek želi da bude među prvima koji će svojim zemljacima ponuditi ozbiljnije količine voća koje oni smatraju egzotičnim, a to su pre svega maline, borovnice i kupine.

Indija je jedna od zemalja koja doživljava najveći ekonomski rast i razvoj na globalnom nivou, a sa njim dolazi i rast kupovne moći građana i tražnja za neuobičajenim i egzotičnim proizvodima iz celog sveta. Među njima bi moglo da se nađe i srpsko voće.

„Do sada nismo imali u ponudi bobičasto voće poput malina, kupina ili borovnica. Na našem tržištu to je egzotično voće, poput manga ili papaje na evropskom, i sve češće se na proslavama ili svadbama u Indiji u imućnijim krugovima mogu videti aranžmani sa ‘egzotičnim’ malinama za goste“, ispričao je Vivek Nayak za Biznis.rs.

Naglašava da mu je poznato da je Srbija među najvećim proizvođačima malina na svetu.

„To me je i dovelo u Beograd na sajam Agro Belgrade 2024 – želim da istražim koje su sorte u ponudi i kakav je sistem uzgajanja, skladištenja i otkupa“, istakao je ovaj privrednik iz indijske države Karnataka.

Nije, međutim, još do kraja ubeđen da je srpska malina dovoljno isplativa da bi se njegova kompanija iz grada Hublija upustila u novu poslovnu avanturu.

„Moram priznati da sam pomalo iznenađen cenama – srpske maline su poznate u svetu, ali prema podacima i analizama koje pratim vidim da joj konkurišu ukrajinski i poljski proizvođači, pogotovo kada je u pitanju cena. Vaše maline su skuplje, a nisam siguran zašto“, oprezan je Vivek Nayak.

Uveren je, ipak, da postoji značajan potencijal za plasman malina na indijskom tržištu.

„Naša privreda napreduje, kupovna moć raste, a malina se smatra egzotičnim voćem koje su ljudi spremni da kupuju. Zato se nadam da će se moj dolazak u Beograd isplatiti i da ću pronaći računicu da ubacim maline, a možda i borovnice i kupine u ponudu svoje kompanije za naše tržište“, optimista je Vivek.

Da bi put Indije krenule baš srpske maline, potrebno je da bude ispunjeno nekoliko preduslova.

Morao bih za početak da pronađem pouzdanog partnera u vašoj zemlji, koji će sarađivati sa nama na transparentan način, pratiti cene i obaveštavati me na dnevnom nivou o ponudi i pomoći mi da budem konkurentan – jer nisam jedini koji pokušava da srpske maline dovede do indijskog tržišta“, zaključio je Vivek Nayak.

Na sajmu Agro Belgrade 2024 koji se danas završava u Hali 2 Beogradskog sajma juče su održani poslovni sastanci između 90 domaćih i regionalnih firmi i oko 20 kupaca iz Srbije, regiona, ali i Velike Britanije, Kanade, Poljske, Rumunije i – Indije.

Izvor: Biznis