banner-image

Nastavak blokada širom Francuske: Čekaju se nove mere Vlade

Francuski poljoprivrednici su započeli premeštanje stotina traktora u naporu da blokiraju ključne puteve prema francuskoj prestonici u akciji nazvanoj „opsada Pariza“, prenosi BBC.

Poljoprivrednici protestuju jer im, kako kažu opadaju prihodi, opterećuju ih ekološki propisi, porast birokratije i konkurencija iz uvoza.

Francuske vlasti navode da je mobilisano 15.000 policajaca kako bi sprečili traktore da uđu u prestonicu i druge gradove. Protesti se održavaju širom zemlje.

Stotine hiljada poljoprivrednika blokirale su glavne auto-puteve ka Parizu, a slični protesti održani  su i u Nemačkoj, Belgiji i Holandiji.

Poljoprivrednici kažu da je njihov cilj da zaustave isporuku hrane supermarketima iako su ih zvaničnici upozorili da to ne rade.

Policija je dobila nalog da se ne upušta u sukobe i do sada ih nije bilo.

Šef najvećeg francuskog poljoprivrednog sindikata, Nacionalne federacije poljoprivrednih unija (FNSEA), Arnaud Rousseau, rekao je da je cilj prisiliti vladu da brzo reši probleme. Rekao je i da će se pokret protesta nastaviti širom Francuske „sa vrlo konkretnim zahtevima“.

Kao odgovor na blokade, portparolka francuske vlade Prisca Thevenot je izjavila da će nove mere biti objavljene u utorak, pored onih objavljenih prošle nedelje.

Tada je najavljeno da će se odustati od planiranog povećanja poreza na gorivo, kao i da će biti obezbeđena dodatna podrška za poljoprivrednika čije životinje obole.

Najavljeno je i da će se francuski predsednik Emmanuel Macron sresti se s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u četvrtak u Briselu, kako bi razgovarali o poljoprivrednoj industriji i podršci farmerima na nivou EU.

S.K.