banner-image

Nemački parlament odobrio sporni budžet kojim se smanjuju agrarne subvencije

Nemački parlament odobrio je rekonstruisani budžet za 2024. godinu, što podrazumeva i kontroverzno smanjenje subvencija za poljoprivredni dizel koje je izazvalo proteste farmera. Za budžet je glasalo 388 poslanika, dok je 279 bilo protiv, a novi nivo zaduženja će biti ograničen na 39 milijardi evra.

Ukupan budžet za ovu godinu je 476,8 milijardi evra, a nove pozajmice trenutno iznose 39 milijardi evra. Planirane su investicije od 70,5 milijardi evra, a deo toga će biti uloženo u železnički i drumski saobraćaj. Budžet za vojsku iznosi 52 milijarde evra, plus nekoliko milijardi iz specijalnog fonda za Bundesver, prenosi tagesschau.de.

Originalno planiran za decembar 2023, budžet je morao biti odložen zbog odluke Ustavnog suda, čije su odluke napravile „rupu u budžetu“ od čak 60 milijardi evra, što je Vlada morala hitno pokriti. SPD, Zeleni i FDP dogovorili su program štednje, uključujući povećanje poreza na karte za putnike i postepeno ukidanje poreskih olakšica za poljoprivredni dizel za poljoprivrednike. Ove mere će se sprovesti, ali taj zakon još mora proći kroz Bundestag.

Vladajuća koalicija se složila da zadrži ključno finansiranje zelene tranzicije i subvencije za privlačenje investicija u buduće tehnologije kao što su baterije i mikročipovi. U narednim mesecima treba očekivati dalje sukobe unutar koalicione vlade pošto uskoro počinje debata o budžetu za 2025. godinu.

Opozicija je optužila vladu da „ne štedi pravilno“, a poslanik Kristijan Hase kritikovao je sam postupak izrade budžeta i ocenio ga kao neodgovoran. S druge strane, ministar finansija Kristijan Lindner branio je planove poručujući da vladajuća koalicija pokazuje ambiciju oblikovanja budućnosti.

Predsednik SPD-a Dennis Rohde istakao je da postoji „ustavom usklađeni budžet koji pruža sigurnost u planiranju i investicijama“. Budžet garantuje „socijalnu sigurnost u nesigurnim vremenima“ i sadrži visoke investicije u zaštitu klime, naglasio je ekspert za budžet Zelenih Sven-Kristian Kindler.

Budžet još trebao da prođe konačnu raspravu, koja bi trebala biti održana u petak. Moraće da ga odobri Bundesrat, koji predstavlja 16 nemačkih saveznih država. Šef nemačkog udruženja poljoprivrednika Joahim Rukvid smatra da bi Bundesrat mogao zaustaviti zakon.

Međutim, kako prenose mediji, Evropska unija ne želi da razmatra ovu temu u skraćenom postupku i nije je stavila na dnevni red. Zakon, između ostalog, reguliše postepeno ukidanje poreskih olakšica za poljoprivredni dizel. Poljoprivrednici već nedeljama protestuju protiv ove namere vlade. 

Pobuna nemačkih poljoprivrednika počela je u decembru, kada je vlada ukinula subvencije koje se isplaćuju farmerima već decenijama. Kako bi se zakrpila rupa u budžetu, poljoprivrednici će dobiti 480 miliona evra manje na godišnjem nivou, što je izazvalo gnev naroda.

Oni se bune i zbog visokih troškova “zelenih” pravila, tražeći da im država pomogne kako bi mogli da imaju konkurentne cene, suočeni sa uvozom iz zemalja van EU, koje ne moraju da poštuju takva pravila i imaju niže troškove proizvodnje.

Nezadovoljstvo se proširilo i na druge zemlje, pa su farmeri, ali i mašinovođe, zaposleni na aerodromima i radnici iz drugih sfera, nedeljama unazad na ulicama, gde blokiranjem puteva i institucija pokušavaju da iskažu revolt prema odlukama koje donose vlade njihovih zemalja – od subvencija za dizel, kraćih smena i boljih uslova za rad do generalno boljeg položaja radnika.

U Nemačkoj su na određeno vreme rad zaustavili zaposleni u železnici, deo osoblja na aerodromu, javnom prevozu. Slično su učinile i mašinovođe iz Velike Britanije, gde je na četiri dana obustavljen rad, farmeri iz Francuske, Grčke, Belgije…

Izvor. Euractiv