banner-image

Pipa još ne preti uljanoj repici, problem su glodari

Usevi uljane repice se nalaze u različitim fazama razvoja listova (BBCH 16-19), saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Vizuelnim pregledima registruje se prisustvo  odraslih jedinki male repičine pipe, u niskom intenzitetu napada. U toku je izlazak repičinih pipa sa mesta prezimljavanja i naseljavanje novih repičišta.

Foto: PIS

Visoke temperature vazduha koje su prognoziraju u narednim danima iniciraće masovnije naseljavanje useva uljane repice repičinim pipama.

Vizuelnim pregledima useva registruje se i prisustvo simptoma suve truleži uljane repice. Simptomi navedenog oboljenja registruju se isključivo na najstarijem lišću koje se suši, odumire i propada.

Hemijske mere zaštite se još uvek ne preporučuju!

Važno: Na repičištima se registruje prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara (poljski miš i poljska voluharica), u kategoriji niske do visoke brojnosti. Repišta su pogodno stanište za njihovo razmnožavanje, prvenstveno zbog obilja hrane i biljnog pokrivača koji ih štiti od predatora a ujedno onemogućava i adekvatnu primenu rodenticida. Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena registrovanih rodenticida u usevima uljane repice, pri čemu mamke obavezno treba zatrpati.