banner-image

Savetovanje povrtara 10. februara na Novosadskom sajmu

Dvadeset treće  savetovanje povrtara pod nazivom „Savremena proizvodnja povrća“,  održaće se 10. februara u velikoj Sali u holu  „Master“ centra, Novosadskog sajma. Savetovanje tradicionalno organizuju Vojvođansko društvo povrtara, Odbor za selo Srpbske akademije nauka i umetnosti i Kongresni centar „Master“ Novosadskog sajma.

Kako se navodi u pozivu brojni problemi koji prate proizvodnju povrća, ali i svetli primeri su dovoljno dobri razlozi da se na samom početku proizvodne godine okupe povrtari iz cele Srbije, ali i regiona s ciljem unapređenja povrtarske proizvodnje.

Unapređenje sopstvene proizvodnje, bilo za domaće tržište ili za izvoz jedino je moguće stalnim praćenjem  novina na skupovima poput ovoga. Takođe i izbor tema je usmeren u tom pravcu pa će biti više reči o primeni poljoprivrednih dronova u povrtarstvu ali i o uticaju fitohormona i odgovoru povrtarskih vrsta na abiotički stres.

Biće reči i o konceptu napredne integralne i biološke zaštite povrća; zatim o virusima u paradjzu i paprici i kontroli suzbijanja plamenjače u crnom luku. Više će se govoriti o rezistentnosti populacija korova u povrtarstvu, kontroli i merama za njihovo suzbijanje; ali i o značaju povrća i pravcima daljeg razvoja.

Savetovanje je prilika da se na jednom mestu  okupe proizvođači povrća, udruženja povrtara, predstavnici zadruga, vodećih domaćih i inostranih kuća čiji su proizvodni programi vezani za proizvodnju na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru.

Ulaz na Sajam, izložbu povrća i Savetovanje je besplatan.

Izvor: Poljoprivrednik