banner-image

Sastanak ministarke i poljoprivrednika: Plaćanje duga za PIO na rate neprihvatljivo, kažu paori

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se danas u Vladi Srbije sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja kako bi zajednički razjasnili proces stavljanja poljoprivrednog gazdinstva u pasivan status, a teme su bile i rešavanje dugova prema PIO fondu i kreditna podrška za poljoprivredna gazdinstva. 

FOTO: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

Ministarka Tanasković je istakla da do sada Uprava za agrarna plaćanja ni jedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status, a već izdata rešenja za pasivan status nisu konačna i dozvoljeno je pravo žalbe u zakonom propisanom roku. Tanasković je precizirala da će svaki slučaj biti posebno preispitan i da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donete konačne odluke o stavljanju u pasivan status gazdinstava.

Tanasković je ponovila da će u pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje, a cilj ovakvih mera je uređenje sistema i obezbeđivanje toga da novac dobiju pravi poljoprivredni proizvođači. Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke.

Ministarka je još jednom napomenula da prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru.

Kada je reč o pitanju dugovanja poljoprivrednika prema PIO fondu Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na pronalaženju rešenja i u prethodnom periodu je održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje ovog problema trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno da im se odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom biće otpisan deo kamate.

Ponuda Ministarstva poljoprivrede da se otpiše samo pola kamate na dug Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) za neplaćene doprinose za penziju je neprihvatljiva. To je rekao predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić. On je za Betu posle razgovora predstavnika 16 udruženja sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković u Vladi Srbije i predstavnicima Uprave za agrarna plaćanja rekao da, verovatno, niko neće prihvatiti predlog resornog Ministarstva da se otpiše pola kamate, a ostatak duga reprogramira na pet godina. „Država je nametnula poljoprirednicima obavezno penzijsko osiguranje i tolerisala godinama dug, ali je zaračunavala kamate i sada nudi da pola kamata otpiše, a da se ostatak duga plati kroz reprogram. To verovatno niko neće prihvatiti jer objektivno ne može da plati ni osnovni dug, a kamoli sa kamatom„, rekao je Savić. Dodao je da je kamata na dug od 1,2 miliona dinara 800.000 dinara i da poljoprivrednik koji nije mogao da plati 1,2 miliona, svakako neće moći da plati 1,6 milion dinara.

Na sastanku je bilo reči i o kreditnoj podršci za poljoprivrednike i ministarka je objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara. Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i  komercijalnih banaka, a očekuje se da će taj postupak biti okončan u narednim danima.

Za te namene ove godine u budžetu je opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva za tu vrstu kredita biće 15. oktobar 2024. godine.