banner-image

Veliko interesovanje za domaće voće i povrće na berlinskom sajmu Fruit Logistica

Vojvodina je imala zapažen nastup na vodećem svetskom sajmu za voće i povrće Fruit Logistica, koji je od 7. do 9. februara održan u Berlinu. Domaći proizvođači održali su više od 100 sastanaka sa predstavnicima kompanija iz EU, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i brojnih drugih zemalja.

Ovo je peti nastup vojvođanskih proizvođača na sajmu Fruit Logistica u organizaciji Razvojne agencije Vojvodine (RAV). Ove se godine predstavilo pet kompanija (Agrounija, Ćirić Agro MĐŽ, Copa, Forma BM, Biofarma Šokšić), jedna zemljoradnička zadruga (Agrosoj), i tri poljoprivredna gazdinstva (Nedeljkov, Sweet Blueberry, Grin Company). Proizvođači kažu da su uspostavili brojne nove kontakte i da ukupno imaju oko 80 potencijalno ugovorenih poslova.

Marko Arsenović, menadžer prodaje iz firme COPA kaže da im je Fruit Logistica 2024. jedan od uspešnijih sajamskih nastupa u poslednje četiri godine i da su imali preko 40 organizovanih sastanaka sa dugogodišnjim i potencijalnim partnerima:

„Kako COPA iz godine u godinu raste, tako se i broj naših poslovnih partnera povećava. Srpska jabuka najinteresantnija je kupcima iz Indije i sa Bliskog istoka, ali i iz zemalja okruženja. Jako nas raduje interesovanje novih klijenata za našu jabuku.  Na nama ostaje da kvalitetom, kontinuitetom i zalaganjem opravdamo poverenje naših partnera.“

I Srđan Dakić, vlasnik  poljoprivrednog gazdinstva „Sweet Blueberry“, zadovoljan je nastupom i rezultatima:

„Sajam u Berlinu ove godine opravdao je sva naša očekivanja i pozitivno nas iznenadio brojem posetilaca. Učešće na ovakvoj manifestaciji u potpunosti je opravdavao broj ostvarenih kontakata.  Iznenađeni smo brojem zemalja iz kojih su dolazili oni koji su pokazali zainteresovanost za našu robu, ozbiljnost ostvarenih kontakata pokazala se već u prvim danima nakon sajma, a sada za realizaciju moramo sami da se potrudimo“.

Naši izlagači predstavljali su svoje jabuke, kajsije, borovnice, batat, lubenice, višnje, luk, šargarepu, kao i organsko voće i povrće. Svi proizvođači koji su išli u Berlin predstavljeni su u zajedničkoj brošuri „Vojvodina Region – Fruit Logistica 2024“.

RAV se vraća organizaciji nastupa na sajmu Fruit Logistica jer okuplja proizvođače, uvoznike, izvoznike, trgovce na veliko i malo i sve druge koji su deo ovog sektora, i nudi mogućnosti za umrežavanje. I ove je godine Fruit Logistica okupila vrhunske predstavnike industrije iz celog sveta. Bilo je 2.770 izlagača iz 140 zemalja sa svih kontinenata, u 26 izložbenih hala.