banner-image

Traktori u Vatikanu: Papa pozdravio protestante i na poklon dobio kravu

Poljoprivrednici su došli traktorima na Trg Svetog Petra u Vatikanu, pozivajući poglavara katoličke crkve da stane uz njih. Papa izašao na balkon, pozdravio ih i na poklon dobio – kravu.

Grupa italijanskih farmera, jedna od nekoliko koji su nastavili protest, uprkos tome što je vlada načinila neke ustupke farmerima došli su na trg Svetog Petra u Vatikan – na traktorima.

„Pozdravljam poljoprivrednike i stočare koji su prisutni na trgu“, rekao je papa.

Italijanski stočari su spremili i poklon papi – jednu kravu.

Farmeri iz Italije, kao i njihove kolege širom Evrope, organizovali su proteste kako bi iskazali protivljenje politici jeftinog uvoza, visokih troškova i niskih cena poljoprivrednih proizvoda, za koje tvrde da ih promovišu država i EU.

Inače, ovo nije prva krava koju je papa Franja dobio na poklon. Jednu je dobio još 2017. od porodice iz Pjaćence koja mu je poklonila kravu „Lu”.

„Kravi sam dao ime Lu po hodočašću u Lurd. Otelila se odmah po mom povratku i ona je najlepša životinja koju imamo. Ovaj poklon je ostvarenje sna“, rekao je stočar Anđelo Graminja.

Pretpostavlja se da će se i krava koju je dobio od poljoprivrednika u protestima kao i krava Lu pre sedam godina, pridružiti ostalim govedima na farmi koja pripada papinoj letnjoj rezidenciji u Kastel Gandolfu, oko 25 kilometara jugoistočno od Rima.

Izvor: RTS