banner-image

Uljanu repicu štititi od pipa, breskve i nektarine od kovrdžavosti lista

Pre nedelju dana Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja (PIS) obavestila je proizvođače o o potrebi suzbijanja male repičine pipe u usevima uljane repice. PIS još jednom skreće pažnju proizvođačima da se u usevima registruje značajno prisustvo male repičine pipe, ali i pojava velike repičine pipe.

Na velikom broju parcela postignut je prag štetnosti (1 pipa/5 biljaka). Svim proizvođačima koji do sada nisu sproveli mere zaštite, preporučuje se pregled repičišta u najtoplijem delu dana i po utvrđivanju praga štetnosti sprovođenje mera zaštite nekim od registrovanih insekticida.

Zaštita bresaka i nektarina

Rane sorte bresaka i nektarina su u fazi prvi listovi se odvajaju, dok se ostale sorte nalaze u različim fazama razvoja pupoljaka (od bubrenja do razmicanja pupoljaka i pojave zelene tačke).

Pred najavljene padavine (za dane vikenda) je preporuka da se izvrši zaštita fungicidima sa ciljem sprečavanja zaraza prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve.

U fazama bubrenja pupoljaka zaštita se izvodi preparatima na bazi bakra, a nakon razmicanja pupoljaka registrovanim preparatima na bazi ditianona ili dodina ili cirama.