banner-image

Kolaps u Briselu, protesti poljoprivrednika i u Španiji

Poljoprivrednici su zapalili gomile guma u Briselu tokom protesta na kojem su tražili akciju povodom niskih cena njihovih proizvoda u supermarketima.

Protest se održava u vreme sastanka ministara poljoprivrede članica Evropske unije, koji razgovaraju o krizi u ovom sektoru.

Interventna policija je upotrebila vodene topove protiv demonstranata koji su bacali flaše i jaja, dok je oko 900 traktora blokiralo delove Brisela na maloj udaljenosti od zatvorenog područja u kome se održava sastanak ministara.

Nekoliko hiljada poljoprivrednika danas se okupilo u centru Madrida, gde su ponovo došli traktorima, učestvujući u novom protestu zbog poteškoća u svom sektoru.

Nekoliko desetina traktora je u podne je stiglo i do Ministarstva poljoprivrede, ispred kojeg je nekoliko hiljada poljoprivrednika stajalo sa natpisima na kojima je između ostalog pisalo „Selo propada, a vlast ne mari“.

Novi skup, posle prošlonedeljnog protesta na kojem je 500 traktora ušlo u glavni grad Španije, dolazi u momentu sastanka ministara poljoprivrede Evropske unije u Briselu, gde su takođe poljoprivrednici traktorima blokirali saobraćaj.