banner-image

Poljoprivrednici pisali ministarstvu: Zašto stižu zaduženja za odvodnjavanje, šta se dešava sa e-Agarom…

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice poslalo je dopis Ministarstvu poljoprivrede sa više pitanja.

U dopisu poljoprivrednici u kom traže ubrzanje procesa verfikacija novih parcela u eAgrar, obrazloženje zašto stižu nova zaduženja za odvodnjavanje i zašto se sredstva za refakciju za gorivo ne isplaćuju u predviđenom roku, potvrđeno je FoNetu.
Poljoprivrednici su dopis poslali nakon internog sastanka, tražeći da verfikacija novih parcela traje najduže sedam dana.
Kada je reč o odvodnjavanju, iz Udruženja tvrde da, iako je obećano da će biti izmenjen Zakon o naknadi za odvodnjavanje na osnovu potpisanog sporazuma iz maja 2023. godine, poljoprivrednicima i dalje stižu računi za prvi kvartal 2024. godine.
Na sastanku je usaglašeno da uputimo zahtev da se ukine limit za kupovinu subvencionisanog goriva na NIS-ovim pumpama, koji je sada 400 litara dnevno, jer je dogovor bio da to bude ukinuto od 1. januara 2024. godine„, navodi se u dopisu.
Poljoprivrednike zanima kada će uredba biti primenjena.
Postoje brojni slučajevi, i to smo kao informaciju dobili i od drugih udruženja poljoprivrednika u zemlji, da ima neisplaćenih subvencija za prošlu godinu po više osnova. Da li će i kada to biti rešeno„, upitali su poljoprivrednici.
Oni su Ministarstvu dali rok od tri dana da im odgovori na njihova pitanja.