banner-image

Protekla godina najgora u poslednjih 30 za voćare

Protekle godine smo, zbog loših vremenskih prilika, imali 260 hiljada tona voća manje nego 2022. Iako se loše vremenske prilike ponavljaju iz godine u godinu, 2023. je bila posebno katastrofalna, kako stručnjaci kažu, najgora u poslednjih 30 godina.

Davor Gorinović iz Tavankuta i njegova porodica bave se voćarskom proizvodnjom od 2000. godine, a savremen zasad višanja zasnovali su 2015. godine videvši dobru priliku za razvoj. Međutim, poslednjih godina situacija i voćarskoj proizvodnji je sve teža. Pored visokih troškova proizvodnje, nepovoljne vremenske prilike uticale su da prošle godine imamo drastično smanjenje voćarske proizvodnje.

Stručnjaci kažu da je pojava visokih zimskih temperatura poslednjih godina već postala uobičajena pojava dodajući da voćari moraju da prilagode proizvodnju novim vremenskim uslovima.

Proizvođači napominju da na sve moguće načine pokušavaju da doskoče novim uslovima proizvodnje, a stručnajci se nadaju da će ova godina biti bolja od prošle, najgore u poslednjih 30 godina.

Izvor: RTV