banner-image

EU ulaže 600 miliona evra u inovacije u poljoprivredu

Evropska komisija, države članice EU i pridružene zemlje udružile su snage kako bi finansirale dva partnerstva za istraživanje i inovacije u ključnim oblastima poljoprivredne proizvodnje. Tokom narednih sedam godina radiće u oblastima agroekologije, zdravlja i dobrobiti životinja, ključnim pitanjima za održivu poljoprivredu i prehrambene sisteme.

 

Evropsko partnerstvo za agroekologiju i Evropsko partnerstvo za zdravlje i dobrobit životinja pokreću se pod okriljem Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije Horizon Europe, nakon procesa ko-kreacije koji je trajao nekoliko godina uz blisku saradnju Evropske komisije. Ova partnerstva će okupiti organizacije za finansiranje, istraživačke institute, laboratorije, univerzitete, industrijske partnere i druge ključne aktere iz država članica EU i zemalja pridruženih programu Horizon Europe kako bi unapredili istraživanje i generisali inovacije. Ovo će uključivati sisteme za podršku odlučivanju, metode i alate za praćenje i merenje dugoročnih efekata poljoprivrednih praksi, proizvode i usluge poput kandidata za vakcine, kao i izgradnju kapaciteta.

 

Budžet EU će pokriti do 50% troškova ova dva partnerstva, koji se procenjuju na ukupno 600 miliona evra, dok će drugu polovinu pokriti članovi konzorcijuma partnerstava.

Oba partnerstva su razvila strategijske istraživačke i inovacijske agende o agroekologiji i zdravlju i dobrobiti životinja, koje će biti sprovedene kroz radne programe s konkretnim akcijama.