banner-image

U Francuskoj poljoprivrednici nezadovoljni, žele da nastave proteste i akcije

Poljoprivrednici žele da nastave svoje proteste i akcije na terenu, saopštio je danas glavni poljoprivredni sindikat FNSEA u Francuskoj, poslednjeg dana Sajma poljoprivrede u Parizu, koji je obeležilo nezadovoljstvo tog sektora u zemlji i Evropi.

Posle nekoliko obećanja francuske vlade, poljoprivrednici očekuju „veoma konkretne rezultate“, a čak i ako FNSEA ne pozove na veliki skup na nacionalnom nivou, svaki departman u Francuskoj i dalje ima mogućnost da preduzme određeni broj akcija, rekao je predsednik sindikata Arno Ruso (Arnaud Rousseau).

Od početka krize u januaru, francuska vlada je obećala više od 400 miliona evra hitne pomoći i jačanje zakona za zaštitu prihoda poljoprivrednika.

Francuske vlasti su obećale da će ublažiti ograničenja, posebno ekološka, po cenu ustupaka koje kritikuju nevladine organizacije i naučnici, a tiču se upotrebe pesticida.

Poput evropskih kolega koji protestuju u Španiji, Nemačkoj, Grčkoj i Poljskoj, poljoprivrednici protestuju i protiv konkurencije koju smatraju nelojalnom i nepravednom, iz zemalja van Evropske unije.

Ta kriza podstiče i rastuće nezadovoljstvo prema uvozu žita iz Ukrajine, uprkos solidarnosti sa tom zemljom koja je na meti ruske invazije.