banner-image

Tanasković: IPARD donosi 500 miliona evra, davanja države nikad veća

– Više nema dilema koje su to mere koje ćemo subvencionisati. To mora da bude transparentno i jasno. Svaki poljoprivredni proizvođač mora unapred da zna, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković na Kopaonik biznis forumu.

Dodala je da je ključno u ovom procesu digitalizacije to što su svi podaci na jednom mestu, zna se ko su korisnici, svaki poljoprivredni region može da se targetira merama za taj region.

– Sada možemo da se igramo tim merama tako da svaki poljoprivrednik dobije baš onošto njemu nedostaje u njegovom kraju, kaže ministarka.

– Mnogo intervencija i interventnih mera smo uradili u 2023. godini koja je bila po svemu sudeći bila vanredna godina što se agrarne politike tiče. Imali smo neverovatnu situaciju i stanje na evropskom tržištu gde vam je Ukrajina kao najvećih proizvođača kompletnu proizvodnju izruči u EU, i svi mi smo time pogođeni, prokomentarisala je ministarka i istakla da su pojedine subvencije kao odgovor na to povećane, uvedeni su prelevmani, interventne mere za viškove…

 Naglasila je da uloga države nije da garantuje minimalnu cenu nekog proizvoda, već da se stvori povoljan privredni ambijent i ona smatra da sve učinjeno tome i doprinosi.

-Pored nacionalnog budžeta, imamo IPARD program 3, završili smo IPARD 2 koji je trajao pet godina. To je predugačko, više od pet godina trošite grant. To ne sme da se desi. Krenuli smo sada sa prvom merom IPARD 3 i to je još novih 500 miliona evra investicije u poljoprivredu, istakla je Tanasković.

Takođe ona je ponovila da postoje i posebni grantovi države.

– Ovo je sve namenjeno malim poljoprivrednicima, jer oni mogu da rastu samo uz odgovarajuće investicije, rekla je Tanasković uz komentar da su sva davanja eksponencijalno porasla poslednjih godina.

– Sve što je mogla država da uradi da ambijent ostane povoljan, da poljoprivrednik ostaje, da stoku ne prodaje i da ne gasi farme već da ih puni. Mislim da smo sliku zaokružili, kazala je i istakla da većina davanja države nisu nikada bila veća.