banner-image

Vreme je za zaštitu jabuka i krušaka bakarnim preparatima

Ulazak zasada jabuka i krušaka u osetljive faze razvoja na infekcije prouzrokovačima bolesti – vreme je za tretman bakrom, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Foto: PIS

Na području delovanja regionalnog centra Novi Sad zasadi jabuka i krušaka se nalaze u fazi od kraj bubrenja lisnih pupoljaka (BBCH 03), do faze zeleni listići 10 cm iznad ljušture pupoljka, mišje uši (BBCH 10).

Padavine koje se prognoziraju početkom sledeće nedelje mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju od strane gljive prouzrokovača čađave pegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) i gljive prouzrokovača čađave krastavosti kruške (Venturia pirina).

Proizvođačima se preporučuje obilazak zasada u cilju utvrđivanja fenofaza razvoja i pred najavljene padavine primena nekog od preparata na bazi bakra:

  • Funguran OH/Patrol (a.m.Cu iz bakarhidroksida ) u količini 2 kg/ha ili
  • Nordox 75 WG (a.m. Cu iz bakar oksida) u koncentraciji 0,1-0,2 % ili
  • Bakarni oksihlorid 50 (Cu iz bakar-oksihlorida) u koncentraciji 0,5% ili
  • Everest (Cu iz bakar-hidroksida) u koncentraciji 0,3-0,4% ili
  • Kocide 2000 (Cu iz bakar-hidroksida) u količini 2,5 kg/ha.

Primena preparata se u navedenim koncentracijama preporučuje isključivo do faze mišje uši (BBCH 10). Takođe, ovim tretmanom smanjuje se i infektivni potencijal veoma značajnog oboljenja jabuke i kruške, bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora).

Ukoliko se u zasadu registruje prisustvo prezimljujućih formi štetočina (jaja lisnih vaši i grinja, štitaste vaši i dr.), preporučuje se primena nekog od preparata na bazi mineralnog ulja (Galmin ili Nitropol S).

 

.