banner-image

EU: Otvorene prijave za najbolje u organskoj proizvodnji

Otvoren je poziv za podnošenje prijava za 3. takmičenje za nabolje učesnike u organskoj proizvodnji na teritoriji EU.

Pozivi za učešće na EU Organic Avards  trajaće do 12. maja 2024. Nagrade se dodeljuju učesnicima u lancu organske proizvodnje koji su kreirali inovativne, održive i inspirativne projekte koji su proizveli dodatnu vrednost za proizvodnju i potrošnju organske hrane.

Svečana dodela nagrada zakazana je za 23. septembar 2024. godine – Dan organskih proizvoda EU. Dodelu nagrada EU Organic Avards zajednički organizuju Evropska komisija, Evropski ekonomski i socijalni komitet, Evropski komitet regiona, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe, uz učešće Evropskog parlamenta i Saveta u žiriju za nagrade.

Biće dodeljeno osam nagrada u sedam kategorija: Najbolji organski poljoprivrednik (ženski i muški), Najbolji organski region, Najbolji organski grad, Najbolji organski „bio okrug“ Najbolje preduzeće za preradu organske hrane, Najbolji prodavac organske hrane i Najbolji organski restoran.

Na takmičenje mogu da se prijave pojedinici i institucije sa tritorije. Prijave na svim zvaničnim jezicima EU popunjavaju se na posebnim obrascima i šalju do 12. maja 2024.

Prijave će pregledati žiri EU Organic Avards. Pobednici će biti oni koji će, prema oceni žirija, najviše doprinetio porastu svesti javnosti o značaju organske proizvodnje u EU.

Organska poljoprivreda štiti životnu sredinu i klimu, biodiverzitet i dobrobit životinja. Proizvodnjom visokokvalitetne hrane sa malim uticajem na životnu sredinu, organska poljoprivreda igra ključnu ulogu u razvoju održivih prehrambenih sistema za EU. Evropska komisija je 2021. godine usvojila akcioni plan za podršku povećanju potražnje i ponude za organskim proizvodima i jačanju održivosti organske proizvodnje u skladu sa strategijom od „farme do viluške“ i strategijom biodiverziteta. U tom kontekstu, od država članica je zatraženo da postave nacionalne ciljeve za organsku poljoprivredu. Od januara 2023. Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) pruža veću finansijsku podršku onima koji prelaze organski sistem proizvodnje.

Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je: Nagrade EU za organsku proizvodnju pružaju jedinstvenu priliku da se otkriju inspirativni primeri i pokažu puni potencijali organske poljoprivrede: kako ona može biti profitabilna za poljoprivrednike i preduzeća, produktivna za društvo i štititi našu životnu sredinu. Pozivam sve uključene u organski sektor EU da podnesu svoju prijavu, podele svoju priču i inspirišu sledeću generaciju organskih proizvođača u EU.

S.K.