banner-image

Vreme je za čišćenje zasada jagoda i primenu  bakarnih preparata

Na teritoriji Topličkog okruga zasadi jagoda na otvorenom se u zavisnosti od lokaliteta i nadmorske visine nalaze u fazi od mirovanja (lišće poleglo i delovi uginuli) do faze tri lista razvijeno (BBCH 00-13), saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS).

Na većini parcela, uklanjanje starog lišća od prošle godine tek predstoji, dok je na pojedinim lokalitetima uklanjanje starog lišća u toku.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima da se staro, suvo i inficirano lišće odstrani do osnove, iznese van zasada i spali.

U cilju dezinfekcije zasada i smanjenja infenktivnog potencijala patogena, nakon sprovedenih agrotehničkih mera i uklanjanja starog lišća, a pre  najavljenih padavina koje se za teritoriju Topličkog okruga prognoziraju početkom sledeće nedelje, preporučuje se hemijski tretman zasada jagode nekim od preparata na bazi bakra:

  • Cuprablau Z 35 WP (Cu iz bakar-oksihlorida) 1,5 kg/ha
  • Curenox 50 WP (Cu iz bakar-oksihlorida) 1,5-2 kg/ha

Hemijski tretman  bi trebalo sprovesti po mirnom i suvom vremenu u najtoplijem delu dana kada je temperatura vazduha iznad 8°C, sa većim utroškom vode.