banner-image

Samo sa 8 simentalki proizvode vrhunske sireve od kojih žive

Porodica Tadić na čelu sa Draganom posvetila se mlečnom govedarstvu, a zanat prerade mleka su doveli do savršenstva. Imaju samo 8 krava, proizvode kajmak i sireve koji se prodaju bukvalno čim se naprave. U čemu je njihova tajna, saznaćete u narednim redovima.

Broj malih gazdinstava u Srbiji je u konstantnom padu usled nemogućnosti da izdrže pritisak lošeg stanja na tržištu i trenda ukrupnjavanja poljoprivrednog kapitala. Stanje u govedarstvu je takvo, da se u selima sada može naći mnoštvo domaćinstva bez i jedne krave u štali.

Međutim, porodica Tadić iz sela Donja Bukovica kod Valjeva, uspela je da nađe recept kako da prežive teška vremena i to sa malim brojem grla.

– Trenutno imamo osam krava simentalske rase i cela je porodica angažovana na farmi. To nam je osnovno zanimanje kojim se bavimo. Štalski prosek nam je oko 15 litara mleka dnevno. Krave hranimo svojom hranom; imamo svoje livade koje kosimo, kao i njive na kojima sejemo kukuruz, pšenicu i zob – priča nam Dragan Tadić.

Nekada se desi da im ponestane sena za krave, uglavnom zbog loše godine. Takvu situaciju „pokrivaju“ novcem od državnih subvencija po grlu, za koje redovno konkurištu svake godine.

Recept za preživljavanje teških vremena našeg domaćina je – skromnost, veliki trud, rad, kreativnost i – tvrdoglavost. Dok krave iščezavaju u Srbiji, Tadići svoje ne bi dali ni za velike pare i ne strahuju od budućnosti, već planiraju proširenje proizvodnje i izgradnju mini mlekare.

– Svu količinu mleka prerađujemo na našem gazdinstvu i cela porodica je angažovana. Od babe smo naučili kako da pravimo kajmak i beli sir „na krišku“, a pre par godina smo počeli da pravimo dimljene sireve i oni su nam sada najveći deo proizvodnje. Iako nam je mladi kajmak najpopularniji proizvod, baš zato što ga pravimo na tradicionalan način, kako mi to volimo da kažemo „u šerpi na Smederevcu“, dimljeni sirevi su zauzeli jako dobru poziciju na tržištu – objašnjava nam Dragan.

Međutim, to nisu obični dimljeni sirevi.

– Svi naši sirevi imaju posebne kombinacije začina koje su, kako kažu naši kupci, simfonija za nepce. Počeli smo sa 4 začina, a došli smo do čak 21 različitog začina koje stavljamo u sireve, kao što su: tucana paprika, beli luk i peršun, suva šljiva, pistaći, orasi, lešnik, kopriva, ali i duvan čvarci – otkriva nam Dragan.

Njihov dimljeni sir sa suvim šljivama osvojio je nekoliko nagrada za inovaciju u proizvodnji sireva a, kako kaže naš domaćin, ubedljivo natraženiji je dimljeni sir sa belim lukom i peršunom, i to belim lukom koji porodica Tadić sama proizvodi na svom gazdinstvu.

Ipak, put do kupaca nije ni malo lak, pa pored celokupnog posla koji svakodnevno obavljaju na gazdinstvu, Tadići redovno učestvuju na raznim manifestacijama, sajmovima, noćnim marketima u Beogradu i Novom Sadu, na kojima upoznaju potencijalne kupce sa svojim proizvodima i stiču nove.

– U proizvodnji sireva, kajmaka i mlečnih proizvoda ima zarade. Ne treba vam 100 krava i od toga može da se živi. Ali, to nije za svakoga. Treba da posedujete skromnost u svom karakteru, da se naoružate strpljenjem, novcem i da budete spremni na odricanja i konstantno učenje. Za poljoprivredu je potrebna fizička, ali i umna snaga za borbu sa svakodnevnim izazovima. Posao proizvodnje sireva je jako zahtevan, izazovan, ali istovremeno i jako zabavan, ukoliko se pronađete u tome – zaključuje Dragan.

Tijana Todorović
Autor fotografija: Dragan Tadić, Mlečni proizvodi Tadić