banner-image

Ugasimo svetlo jedan sat za spas planete

U subotu, 23. marta u 20:30 časova po lokalnom vremenu, Sat za planetu Zemlju, jedna od najvećih svetskih inicijativa za očuvanje prirode i životne sredine, ponovno će okupiti ljude širom sveta kako bi pokazali svoju ljubav, ali i zabrinutost zbog stanja u kom je planeta.

Iz WWF Adrije pozivaju sve gradonačelnike da u svom gradu u subotu u 20:30 isključe dekorativnu rasvetu na prepoznatljivim znamenitostima i na taj način se i ove godine uključe u akciju.

Kako klimatska kriza preti svim građanima sveta, svetska biološka raznovrsnost smanjuje se neviđenom brzinom, a oko milion vrsta je pod pretnjom izumiranja. Iz tog razloga je WWF kao najveći svetski pokret za očuvanje planete, usmeren na mobilizaciju pojedinaca, preduzeća i vlada da budu deo razgovora i pronalaska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

Cilj ove akcije je da podsetimo ljude na ono što svi znamo i osećamo, ali često zaboravljamo, a to je da je čovek samo mali deo prirode. Da bismo sačuvali zdrav i prosperitetan život ljudi, moramo da čuvamo biljni i životinjski svet!

Pozivamo sve gradonačelnike u Srbiji da se pridruže ovogodišnjoj, sedamnaestoj po redu, akciji i da zidine niške, smederevske, kraljevačke, šabačke, kalemeganske i Petrovaradinske tvrđave, ali i druga obeležja srpske kulture i tradicije – ponovno budu u mraku rame uz rame sa ostalim spomenicima kulture i istorijski važnim zdanjima u svetu” kaže Aleksandra Ugarković iz WWF Adrije.

Iako je počeo samo kao simbolični događaj gašenja svetla u Sidneju 2007. godine, Sat za planetu Zemlju danas obeležava više od 190 zemalja i teritorija.