banner-image

 Odmiče setva šećerne repe, kiša neophodna

U toku je setva šećerne repe i taj važan posao, kako navode organizatori proizvodnje i ratari, dobro odmiče, uz napomenu da su posejanim usevima preko potrebne padavine. Očekivanja su da šećerna repa, kraljica polja, bude zasејana na nešto više od 40 hiljada hektara.

Setva šećerne repe na vojvođanskim poljima dobro odmiče, zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, a pojedini usevi već su i iznikli. Očekuje se da sredinom aprila bude završena setva slatkog korena.

„Setva šećerne repe je počela 12. marta. Mi već sada imamo prva nicanja, tako da se setva odvija po planu i mi smo do sada posejali 24 hiljade hektara“, kaže Rade Miljević, direktor sirovinskog sektora PC Vrbas.

Žolt Hološ, ratar iz Kule, kaže da su uslovi za setvu šećerne repe dobri i da bi sada valjalo da padne dobra kiša. za Žolta Hološa repa je isplativa biljna vrsta.

„Setva ide dobro, posejali smo nekih 50 jutara, nešto smo uradili i usluga. Već 4 do 5 godina imamo repu u setvenoj strukturi i to nam je u zadnjih par godina bio najisplativiji usev koji smo proizveli“, kaže Žolt Hološ.

Od setve slatkog korena ne odustaje ni Dragan Perić, ratar iz Srbobrana, navodeći da mu je kraljica polja u proizvodnji donela lepe prihode.

„Ove godine ćemo nekih 33 hektara posejati u našem domaćinstvu. Sejemo je već 25 godina i uvek nam je ona deo biljne proizvodnje. Repa je isplativa biljna kultura, znamo cenu unapred, imali smo prošle godine lepe prinose i ostvarili smo lepe prihode“, kaže Dragan Perić.

Za ovu godinu, uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ratari mogu da računaju na subvenciju od 18 hiljada dinara po hektaru i, kako je najavljeno, na 17 hiljada dinara po hektaru za nabavku sertifikovanog semena.

Izvor: RTV