banner-image

Zlatibor: Organsko mleko direktno iz mlekomata

Dva opštinska preduzeća, Zlatiborski eko agrar i Gold gondola, u saradnji sa Inovacionim biznis centrom Zlatibor, realizovali su projekat postavljanja mlekomata i pratećeg suspenzora u baru Gold gondole na izlaznoj stanici žičare na Torniku.

Sam projekat, kako je saopštilo preduzeće Gold gondola, je deo šire inicijative Evropske unije Zelene agende u Srbiji koju, uz tehničku i finansijsku podršku EU, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije.

Dodatna finansijska sredstva obezbedile su vlade Švedske, Švajcarske i Srbije, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji i Evropskom investicionom bankom.

„Mlekomat ima zamenljivu jedinicu od 200 litara, a dispensor koji se nalazi pored mlekomata može da skladišti boce za mleko i ostale proizvode. Trenutno se u njemu nalaze proizvodi zlatiborske mlekare ‘Naša Zlatka’ i trudićemo se da bude zastupljeno što više proizvoda našeg kraja sa teritorije opštine Čajetina“, rekao je direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić.

Dodao je da se nude sirevi, organska jaja, suvo meso u slajsima i med, a u ponudi će biti sve što bude proizvedeno i zadovoljava propisane standarde. 

Mlekara „Naša Zlatka“ obradi 1.000 litara organskog mleka dnevno i 2.000 litara konvencionalno proizvedenog mleka.

U Čajetini je kroz privatnu inicijativu postavljen jedan mlekomat na vrhu Tornika i to je prvi koji postavlja „Zlatiborski eko agrar“, a u planu je postavljanje još jednog mlekomata.

„Ovo organsko mleko je od poljoprivrednih proizvođača iz Jablanice, Stubla, Dobroselice i Mušveta, a u procesu konverzije na organsku proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda su poljoprivredni proizvođači iz Šljivovice i u Branešcima. Očekujemo da će ova inicijativa dodatno podstaći razvoj organske poljoprivrede na teritoriji opštine Čajetina“, dodao je Marić.

Direktorka Gold gondole Bojana Božanić rekla je da je reč o integrisanom turističkom proizvodu i da je cilj te firme da rade sa partnerima i saradnicima iz drugih javnih preduzeća i ustanova Opštine Čajetina i da tako promovišu proizvode sa Zlatibora.

„Mlekomat koji smo postavili trebalo bi da bude samo jedan deo slagalice u ponudi tradicionalnih lokalnih proizvoda posetiocima Zlatibora i cilj nam je i da kroz druge proizvode imamo naš ‘jestivi suvenir’. Gosti koji šetaju u blizini izlazne stanice ili sede u našem kafiću na Torniku, vide neku od krava koje vrlo često prolaze pored gondole i znaće da je to mleko upravo od tih krava“, rekla je Božanić.

Izvor: Beta