banner-image

FAO: Porasle svetske cene hrane

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da su svetske cene hrane porasle u martu za 1.1 odsto, što je prvo poskupljenje hrane u proteklih sedam meseci.

FAO indeks cena hrane, koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda kojima se trguje, je u martu iznosio 118.3 poena, što je za 7.7 posto niže nego istog meseca prošle godine.

U martu su cene biljnih ulja porasle za 8 odsto u odnosu na februar i time su cene palminog, sojinog, suncokretovog i repičinog ulja dostigle najviše cene u proteklih godinu dana.

Međunarodne cene palminog ulja su porasle zbog sezonski slabije proizvodnje u vodećim zemljama proizvođačima i velike domaće potražnje u jugoistočnoj Aziji, dok su se cene sojinog ulja, podstaknute snažnom potražnjom iz sektora biogoriva u Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama, oporavile od višegodišnjih padova.

Cene mlečnih proizvoda su šesti mesec zaredom u porastu, a povećanje cena u martu je iznosilo 2.9 posto u odnosu na februar.

FAO indeks cena mesa je takođe u porastu i međunarodne cene živinskog, svinjskog i goveđeg mesa su se uvećale za 1.7 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Nasuprot ostalim poskupljenjima, cene žitarica su opale za 2.6 odsto u poređenju sa februarom i čak 20 odsto u odnosu na mart 2022. godine. Ovaj pad je izazvan smanjenjem globalnih izvoznih cena pšenice, koje su opale zbog jake izvozne konkurencije između Evropske unije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, a dodatno su naglašene otkazom otkupa od strane Kine.

Izvozne cene kukuruza su porasle u martu, delimično zbog logističkih poteškoća u Ukrajini, dok je FAO indeks cena riže opao za 1.7 odsto usled smanjene globalne potražnje za uvozom.

FAO indeks cena šećera je takođe opao za 5.4 procenta u poređenju sa februarom, pri čemu je pad cena uglavnom izazvan revizijom prognoze proizvodnje šećera u Indiji za 2023. i 2024. godinu i poboljšanim tempom žetve na Tajlandu.