banner-image

Ptičji grip na farmi u SAD: Eutanazirano blizu dva miliona koka

Cal-Maine Foods, Inc. izveštava o pozitivnom slučaju avijarne influence kod koka nosila u jednoj od svojih farmi u Teksasu.

Cal-Maine Foods, Inc., najvećih kompanija za proizvodnju konzumnih jaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), sa sedištem u Ridžlendu u Misisipiju je 02.4. 2024. je izdalo zvanično saopštenje da je jedan od objekata kompanije lociran u Parmer okrugu, Teksasu, pozitivan na visokopatogeni virus avijarne influence (HPAI), što je rezultiralo eutanazijom oko 1,6 miliona koka nosilja i 337.000 koka nosilja u odgoju, što iznosi oko 3,6% ukupnog broja kokošaka u posedu ove kompanije .

Proizvodnja u objektu je privremeno obustavljena dok kompanija sprovodi protokole propisane od strane Ministarstva poljoprivrede (USDA). Cal-Maine Foods radi na obezbeđivanju proizvodnje iz drugih objekata kako ova situacija ne bi uticala na potrošače.

Kompanija i dalje sprovodi stroge biosigurnosne mere na svim svojim lokacijama. Međutim, nijedna farma nije imuna na HPAI. HPAI i dalje postoji u populaciji divljih ptica, a obim mogućih budućih epidemija, sa povećanim rizikom tokom migracionih sezona, ne može da se predvidi.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rizik po zdravlje ljudi u SAD-u od HPAI virusa smatra se niskim. Takođe, prema USDA, HPAI se ne može prenositi preko termički obrađenih jaja. Nema poznatog rizika od prenošenja HPAI virusa preko jaja koja su trenutno na tržištu i nijedno jaje nije povučeno.

Kompanija i dalje tesno sarađuje sa federalnim, državnim i lokalnim vlastima, kako bi umanjio rizik od budućih epidemija i efikasno upravljalo ovom kriznom situacijom. APHIS odeljenje USDA-a i države prate i javno objavljuju pojedinačne incidente HPAI po lokacijama. Kompanija će pružiti najnovije informacije u svom narednom kvartalnom izveštaju koji će biti podnet Komisiji za hartije od vrednosti.

Izvor: Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“