banner-image

Posle žitarica i ukrajinske jabuke preplavile tržište

Ukrajinski proizvođači jabuka i trgovci nastavljaju da poboljšavaju svoje mogućnosti za izvoz svežih jabuka. Ukrajina postaje sve značajniji konkurent velikim izvoznicima, pa i Srbiji, širi izvoz na destinacije koje „gađaju“ i naši proizvođači. Ta zemlja je u januaru 2024. godine isporučila sveže jabuke na veliko u 22 zemlje na različitim kontinentima, piše portal East Fruit.

Ta zemlja koja niskim cenama polako osvaja veliki broj segmenta poljoprivrednih proizvoda samo u januaru je u Ujedinjene Arapske Emirate poslala 2,5 hiljada tona ovog voća uprkos problemima sa logistikom u Crvenom moru.

Postaje sve značajniji konkurent velikim izvoznicima jabuka, pa tako i Srbiji koja poslednjih godina upravo pokušava da širi tržišta na destinacije koje „gađa“ i Ukrajina. Naša jabuka, inače, izvozi se u više od 50 država.

Zanimljivo je primetiti, navodi portal, da su prva tri uvoznika ukrajinskih jabuka u januaru bili sve zemlje Bliskog istoka: UAE, Saudijska Arabija i Irak koje su kupile oko 60% ovog voća.

Uzbekistan je ostao na četvrtom mestu među najvažnijim tržištima za jabuke iz Ukrajine, jer je od septembra 2023. svakoga meseca otkupljivao stotine tona ukrajinskih jabuka.

Peto mesto zauzela je Turska, jedan od svetskih lidera u izvozu jabuka, piše taj portal. Turske kompanije kupovale su ukrajinske jabuke crvenih sorti (Gala, Crveni delišes i dr.) za ponovni izvoz u Indiju – tržište kome Ukrajina zbog nerešenih trgovinskih sporazuma još nema direktan pristup.

Švedska je bila najveći uvoznik svežih jabuka u EU iz Ukrajine, koja je zauzela šesto mesto u ukupnom plasmanu. Švedska je konstantno kupovala slične količine proizvoda tokom cele sezone, što je čini veoma pouzdanim trgovinskim partnerom za Ukrajince.

Kako za Politiku kaže dr Zoran Keserović, jedan od vodećih stručnjaka za voćarstvo ono što se što se dogodilo sa žitaricama sada se događa i u sektoru voćarstva.

– Verovatno su spustili cene trgovinskim lancima. Jasno je da njihov kvalitet jabuke ne može da se poredi s našim, ni što se tiče ukusa niti po spoljašnjem izgledu plodova. Kao i u slučaju maline – ističe Keserović i dodaje da cena postaje važan faktor u poslednje vreme na globalnom tržištu i da bi Srbija morala istovremeno sa širenjem izvoza da podstiče domaću prodaju, promoviše značaj lokalnog voća.

– Zašto na tenderima naše voće ne bi imalo prednost. Nedavno sam bio na jednom skupu u Slankamenu. Zamislite u restoranu nisu imali niti jedan kolač od jabuke, a tamo hiljadu hektara pod tim voćem. Da li je to moguće? Kad odete u Južni Tirol nude vam sve moguće proizvode od sokove, kolača, pita. Moramo definitivno više da radimo na marketingu – upozorio je sagovornik Politike.

Izvor: eKapija