banner-image

Suša koči setvu kukuruza

U toku je optimalni agrotehnički rok za setvu naše najrasprostranjenije žitarice kukuruza, kojom bi, kako se očekuje, trebalo da bude posejano oko milion hektara oranica. Taj važan posao u poljima odvija se u otežanim uslovima, zbog nedostatka padavina. Deficit vlage glavni je razlog, što mnogi ratari u Vojvodini, još uvek nisu sa sejalicama u poljima.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Zarića iz Bačkog Gradišta kažu da još nisu počeli setvu kukuruza kojim će posejati 30 hektara. Poštuju agrorokove setve, ali i vremenske prilike kako bi proizvodnja kukuruza dobro počela.

„Svi smo svesni ovih klimatskih promena i posledica kakve nam one donose .Spram toga moramo i mi da se postavimo. Vreme je sada takvo da bi se moglo krenuti u setvu ,tu su neki remonti i pripreme sejalice i kada se to završi kreće se bacanje veštaka , zatim priprema i setva“, rekao je Predrag Zarić.

Poštujemo te optimalne rokove ja znam da je to od 5 do 25 aprila. Ima ljudi koji su i počeli ovde da seju, ali ne bi da žurimo ,nadamo se i molimo boga da padne neka pristojna kiša da se setveni sloj provlaži, koji je suv.  Postoji mogućnost da mi posejemo skupo deklarisano seme soje i suncokreta i da te semenke nabubre i proklijaju i ako ne bude kiše da se osuše, to se nama dešavalo unazad više godina“, rekao je Milan Zarić.

Zarići primenjuju punu agrotehniku u proizvodnji kukuruza. Vodi se računa o izboru hibrida, gustini setve, ali i pravilnoj zaštiti biljaka kod herbicidnih tretmana.

„Nebitno koja je to FAO grupa zrenja raniji, srednji i kasniji, 21-22 cm semenka od semenke da imamo vrabca u ruci, a da ne gledamo goluba na grani“, dodo je Milan.

„Jako mora da se vodi računa o rezistentnosti korova na herbicide. To konkretno se pojavilo kod rizomskog sirka ovde kod nas u južnobačkom okrugu .Tu se treba konsultovati sa zaštitarima , šta imaju u ponudi , čiji su preparati , koje su to aktivne materije i gledati, da korove suzbijamo sa različitim aktivnim materijama“, rekao je Predrag.

Očekuje se da kukuruzom ovog proleća bude posejano oko milion hektara oranica.

Izvor: RTV